Podpisali pogodbo za ureditev tematske poti na Marofu in sanacijo Kettejevega drevoreda

datum: 25. 10. 2019

Na rotovžu sta župan Gregor Macedoni in član uprave podjetja CGP Edo Škufca podpisala pogodbo za ureditev tematske poti gradišča Marof in Kettejevega drevoreda, s čimer se začenja urejanje širšega območja priljubljene zelene oaze, na kateri je v prihodnosti predviden interaktiven arheološki park. Vrednost pogodbe je slabih 470.000 EUR z DDV, polovico denarja pa nameravamo pridobiti iz evropske blagajne.

Kettejev drevored

Prenova Kettejeva drevoreda obsega rekonstrukcijo ceste, ureditev javne razsvetljave in počivališč, zamenjavo obstoječih klopi, izvedbo potrebnih infrastrukturnih priključkov in prestavitev dela obstoječe infrastrukture ter prezentacijo robov vozišča nekdanje mestne vpadnice.

Del projekta bo prav tako menjava posameznih nevarnih in odmirajočih dreves. Pregled Kettejevega drevoreda je pokazal sedemnajst starejših dreves, ki so za sprehajalce nevarna in bodo med obnovo zamenjana z novimi sadikami, pri preostalih drevesih pa bo opravljena primerna nega. Dodatno bo zaradi vidika nevarnosti vnosa bolezni v drevored, poškodb in slabe rasti na bršljinski strani drevoreda zamenjanih še osem mlajših dreves, dodanih pa bo še deset novih.

Projekt poleg prepotrebne prenove enega najbolj obiskanih mestnih sprehajališč obsega tudi ureditev arheološke tematske poti z otroškimi igriščem in prezentacijo prereza obrambnega nasipa gradišča. Dela naj bi se predvidoma zaključila poleti prihodnje leto.

 

nazaj