Konferenca_ASTUS_-_ogled_NM.jpg

Zaključna konferenca projekta ASTUS

datum: 16. 10. 2019

Včeraj je v Ljubljani in Novem mestu potekala zaključna konferenca mednarodnega programa o pametnem transportu in urbanističnih strategijah na področju Alp – ASTUS. Naša občina je pri projektu sodelovala skupaj z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije, triletni projekt pa je povezal dvanajst partnerjev iz Francije, Italije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Udeleženci dogodka so se seznanili z rezultati projekta, izmenjali izkušnje in premisleke o možnostih za delovanje, na obisku v Novem mestu pa so si ogledali prenovljeni Glavni trg in se srečali z lokalnimi deležniki na področju urbanizma in trajnostnega razvoja.

Konferenca ASTUS

Projekt ASTUS podpira lokalne skupnosti pri opredeljevanju in udejanjanju dolgoročnih rešitev na področju mobilnosti in prostorskega načrtovanja, usmerjenih v zniževanje izpustov toplogrednih plinov, povezanih z dnevno mobilnostjo. Partnerji projekta delujejo na pilotnih območjih v Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji in Sloveniji. Poglavitni rezultati so transnacionalna tipologija alpskih območij, nabor orodij za zniževanje izpustov toplogrednih plinov, lokalni scenariji, strategije in akcijski načrti ter priporočila za zniževanje izpustov toplogrednih plinov v alpskem prostoru.

Naša občina je v projektu sodelovala v vlogi pilotnega območja. Projekt se je časovno izvajal v času priprave naših temeljnih strateških dokumentov, zato so temeljni cilji in rešitve projekta ASTUS glede celostnega in povezanega usmerjanja razvoja urbanih in prometnih sistemov že vključeni v odločitve.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani projekta.

nazaj