Sremski_Karlovci_2.jpg

Mednarodna konferenca AWE: Sodelovanje državljanov pri trajnostnem razvoju Sremskih Karlovcev

datum: 13. 09. 2019

V okviru evropskega projekta “European Axis West-East” - AWE ("Evropska os zahod-vzhod"), ki je financiran v okviru programa Evropa za državljane, je bilo v petih partnerskih državah organiziranih 6 forumov za dialog z državljani o prednostnih temah programa Evropa za državljane: evroskepticizem, migrantska kriza, pravice manjšin in oblike sodelovanja državljanov pri oblikovanju evropske politike. Dogodkov se je udeležilo več kot 360 državljanov iz petih držav EU in držav kandidatk. V Sremskih Karlovcih, v Srbiji, so gostili tridnevno mednarodno konferenco, ki je potekala med 6. in 8. septembrom 2019. Na konferenci je sodelovalo 10 partnerjev iz 5 držav z več kot 200 udeleženci, kjer so imeli priložnost predstaviti svoje lokalne skupnosti in izmenjati informacije o razvojnih projektih.

Brez naslova

Sremski Karlovci 1

Dijaki Karlovačke Gimnazije so se udeležili 6 mednarodnih delavnic o prednostnih temah programa Evropa za državljane, pa tudi tematike s področja vinarstva in trženja vin v EU. Delavnico o razvojnih perspektivah EU so mladi udeleženci iz petih držav izvedli v obliki razprave Evropskega parlamenta mladih o vplivu in sodelovanju mladih pri prepoznavanju izzivov in razvoju. Delavnico o krepitvi razumevanja in vključenosti državljanov v proces oblikovanja evropskih politik je vodila Jelena Todorović, svetovalka za vladni projekt Službe za sodelovanje s civilno družbo. Organizirana je bila tudi mednarodna delavnica "Sremski Karlovci skozi čas" s poudarkom na Karlovškem miru kot prelomnice v zapletenih odnosih med vzhodnimi in zahodnimi silami in dolgoročnim vplivom tega dogodka na sedanje odnose. 1 mednarodna delavnica je potekala na dvorišču Karlovačke Gimnazije v obliki interaktivne predstave gledališke skupine Drž’-ne-daj iz Sremskih Karlovcev o evroskepticizmu. Na zanimiv način so predstavili zgodovino nastanka in pomen EU ter pozvali udeležence, da aktivno sodelujejo in izrazijo svoja stališča o možnostih razvoja v EU. 

V pisarni vodilnega partnerja „Dunav 1245“ je potekala mednarodna delavnica o nadaljnjem sodelovanju, katere so se udeležili predstavniki desetih partnerjev pri projektu. Dogovorili so se, da bo pri njihovem nadaljnjem sodelovanju poudarek na vključevanju vseh partnerjev v program Erasmus +, z aktivno podporo partnerjev, ki že delajo na projektih v okviru tega programa. Vseh 10 partnerjev je podpisalo memorandum o sodelovanju kot formalno podlago za nadaljnje sodelovanje.

V Kapeli miru, kjer je bil pred 320 leti podpisan Karlovški mir, so simbolično priredili 4 koncerte: koncert pravoslavnega in rimokatoliškega pevskega zbora iz Sremskih karlovcev (zbor Sremske škofije "Arsenia Veliki" in zbor Svete Trojice), koncert tradicionalne portugalske fado glasbe v izvedbi Tereze Tapadas ob spremljavi Luísa Ribeiroja na portugalski kitari in koncert srbske tradicionalne mestne in salonske glasbe v izvedbi ansambla "Serboplov". Poleg načrtovanih koncertov je partnerska občina Tivat udeležencem omogočila uživanje ob tradicionalni obalni glasbi v izvedbi ansambla "Romance", kar je ustvarilo sproščujoče, spodbudno in prijazno vzdušje med konferenco. Skupne večerje so udeležencem omogočile boljše spoznavanje, izmenjavo informacij in priložnosti za nadaljnje sodelovanje.

V času konference je prav tako potekal tradicionalni festival vina v Sremskih Karlovcih na glavnem mestnem trgu, tako da so si lahko udeleženci med odmori in zvečer ogledali zabaven program, ki je potekal v sklopu tega festivala.

Udeleženci konference so bili povabljeni tudi, da sodelujejo v projektu "Sprehod skozi dediščino - moja karlovška zgodba", kjer so skozi spomine starih Karlovčanov spoznali tradicijo Sremskih Karlovcev. 

Sremski Karlovci 3

Projekt in mednarodno konferenco je v sodelovanju z občino Sremski Karlovci kot vodilni partner in gostitelj organiziral DUNAV 1245 iz Sremskih Karlovcev. Partnerji na projektu smo tudi Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. 

P8 logo projekta AWE

 

 

Brez naslova vv

Povezane novice

30. avgust

V Novem mestu delavnice v okviru projekta European Axis West-East - AWE

V okviru projekta European Axis West-East - "AWE" (“Evropska os zahod-vzhod”) so 30. avgusta potekale štiri delavnice na teme evroskepticizma, migrantske krize, pravice manjšin in oblikovanja...

več >

22. avgust

Tridnevna mednarodna konferenca „Evropska os zahod-vzhod“ v Sremskih Karlovcih

Od 6. do 8. septembra bo v Sremskih Karlovcih v Srbiji, potekala Mednarodna konferenca projekta “European Axis West-East” - AWE (“Evropska os zahod-vzhod”). Namen projekta je ustvariti pogoje...

več >

nazaj