Osrednji dogodek projekta Europe is Cool v Novem mestu

datum: 16. 07. 2019

Od 12. do 15. junija 2019 je v Novem mestu potekal osrednji dogodek projekta »Europe is Cool« Projekt je sofinanciran iz programa Evropske unije »Evropa za državljane« in poteka od februarja do konca oktobra letos. Prijavitelj projekta je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

20190614_104449

V okviru projekta je potekala 4-dnevna mednarodna konferenca »Europe is Cool« namenjena podpori in spodbujanju temeljnih evropskih vrednot, politik Evroipske unije (v nadaljevanju: EU) in oblikovanju partnerskega sodelovanja. Prvi dan konference je bil namenjen solidarnosti kot temeljni vrednoti EU, razpravljalo se je tudi o vključevanju v EU in migrantih. Konferenco je podprl slovenski evroposlanec dr. Milan Brglez, ki je predstavil delo, vloge in ključni pomen tega organa za EU. Dokumentarni filmi nekaterih partnerjev so bili prikazani v okviru Festivala migrantskega filma. Potekala je tudi razprava o enakih možnostih za vse in o politiki EU do migrantov z razpravo in terenskim obiskom nekaterih institucij z dobrimi praksami v Ljubljani. Tretji dan je bil namenjen evropskemu letu kulturne dediščine 2018 in medkulturnemu dialogu. Vsi partnerji projekta so se predstavili na Tednu kultur (mednarodnem sejmu kultur) in kulinaričnem sejmu „Evropa je kul“.

V projekt je bilo vključenih več kot 300 državljanov iz treh držav EU (Slovenija, Italija in Hrvaška) in štirih držav, ki niso članice EU (Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija in Srbija). Skupaj s prvo informacijsko kampanjo "Mi smo Evropejci" je projekt dosegel preko 20.000 državljanov Evropske unije. Kampanja je bila oblikovana kot mednarodno tekmovanje v obliki kviza o politikah in institucijah EU, ki je potekalo sočasno v 7 državah. 

20190614_172658

 

Končno poročilo najdete v spodnji priponki: 

info_template_en.pdf

 

Brez naslovavvv

 

nazaj