Na obisku pri novomeških otrocih, ki letujejo na Debelem rtiču

datum: 10. 07. 2019

Včeraj smo na Debelem rtiču obiskali otroke, ki v organizaciji novomeškega Območnega združenja Rdečega križa in ob podpori Mestne občine Novo mesto letujejo na Debelem rtiču. Otroci, med katerimi je največ novomeških (letos skupno 106 izmed 230), so pripravili kulturno-zabavni program, direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič pa jih je presenetila z sladkarijami.

V organizaciji novomeškega Rdečega križa bo letošnje poletje na Debelem rtiču preživelo 230 otrok, 201 na zdravstvenem in 29  na socialnem letovanju, v dveh izmenah po 7 dni. Za izvedbo letovanja za pogosteje bolne otroke  prispevajo  sredstva  ZZZS, občine in starši. Za otroke iz socialno šibkejših okolij pa občine in krajevne organizacije RK.

Za kvaliteten program in varnost otrok poskrbi ekipa izkušenih mentorjev,  letos sta vključena dva izkušena učitelja, ki vodita dve skupini po 12 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Vsi so študentje predvsem pedagoških usmeritev, ki si nabirajo dragocene izkušnje  za delo z otroki. S celotnim programom poskrbijo, da udeleženci letovanja preživijo lepe počitnice.

V torek, 9. julija 2019, smo povabili predstavnike dolenjskih občin na obisk otrok, ki letujejo v prvi izmeni na Debelem rtiču. Poleg naše direktorice so se obiska udeležili župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk, župan Občine Škocjan Jože Kapler, podžupan Občine Šmarješke Toplice Franc Anderlič, župan Občine Žužemberk Jože Papež, direktor občinske uprave Občine Žužemberk Tomaž Hrastar in podžupan Občine Šentjernej Janez Selak.

Goste je pozdravila direktorica MZL RKS Debeli rtič Ana Žerjal in predstavila zgodovino do danes in program, ki ga nudi edino otroško zdravilišče na slovenski obali. Udeležencem obiska je podrobno predstavila letošnje letovanje otrok predsednica Območnega združenja RK Novo mesto Vesna Dular, ki se je zbranim zahvalila za podporo programu, ki je med počitnicami tisti, ki nudi kvalitetno preživljanje počitniških dni.

111 otrok in 12 vzgojiteljev v prvi  izmeni vodi Gregor Udovč, ki je v vlogi vzgojitelja in vodja že 13 leto. Poudaril je, da so otroci drugačni kot včasih, vendar se trudijo, da zjutraj telovadijo, za kosilo vzamejo solato pa če jo pojedo ali ne, nimajo mobitelov in drugih digitalnih naprav. Za vse organizirajo obvezno učenje temeljnih postopkov prve pomoči, kot eno od poslanstva RK, delavnice sproščanja in zdravega načina življenja s poudarkom na zdravi prehrani. Otroci, tudi tisti, ki so iz manj spodbudnega okolja, ko se udeležijo letovanja večkrat, lahko vidijo, kako je, ko se imaš lepo in mirno in ti nič ne manjka. To je vzorec, ki se tem otrokom vtisne v spomin in je lahko motivacija za nadalnje življenje.

image1

image2 (1)

nazaj