010.JPG

Prireditev v počastitev spominskega dneva občine in dneva državnosti

datum: 24. 06. 2019

V soboto, 22. junija, smo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Novo mesto v Pogancih slovesno obeležili spominski dan na izstrelitev prvega naboja na območju Slovenije in dan državnosti. Letos je prireditev bila še bolj slovesna, saj poleg spominskega parka po novem v Pogancih stoji tudi bojno oklepno vozilo v spomin in opomin, da se vojna ne zgodi nikoli več.

V  okviru praznovanja se je že zjutraj začel 16-kilometrski spominski pohod, katerega se je udeležilo veliko število pohodnikov različnih generacij. Praznovanje se je nadaljevalo s slovesnostjo na Pogancih, s katero smo obeležili dan državnosti in občinski spominski dan na izstrelitev prvega naboja na območju Slovenije, ki se je zgodil na Pogancih 27. junija 1991, ko so tanki iz Karlovca prišli preko Metlike, čez Gorjance do Pogancev, kjer so jih ustavili člani Teritorialne obrambe  pred Novim mestom.

011

Letos je prireditev bila še bolj slovesna, saj so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Novo mesto pod vodstvom predsednika združenja Antona Klobčaverja uredili Spominski park Poganci 1991, kjer poleg spominskega obeležja avtorja Igorja Merlina, po novem stoji še BOV, bojno oklepno vozilo v spomin in opomin, da se vojna ne zgodi nikoli več. 

004

Župan Gregor Macedoni, ki je bil slavnostni govornik, je poudaril, da je prav, da se spominjamo dnevov osamosvojitvene vojne za Slovenijo, dogodkov in ljudi, ki so zaznamovali takratni čas in usmerjali tok slovenske samostojnosti in državotvornosti. V zaključku je povedal: »To je bil čas, ko smo si upali iti na pot sprememb, ker smo vedeli, da je to nujno, če hočemo imeti boljši jutri. In tako naj bo tudi v prihodnje: biti drzen in pogumen, imeti občutek za skupnost in soljudi. Verjamem, da tako kot smo takrat zmogli biti enotni z jasnimi cilji in vizijami, lahko dosegamo tudi danes, še boljše in naprednejše kot v preteklih skoraj treh desetletij.«

V kulturno-umetniškem programu je nastopila ženska vokalna skupina Mezzo z odličnim izborom slovenskih pesmi, ki so navdušile veterane, pohodnike in goste slovesnosti. Program je povezovala Sanja Cerjak. 

012

 

nazaj