IMV-razstava__17._6._2019.jpg

Otvoritev razstave Martina Sever - Oče prvega slovenskega kombija

datum: 19. 06. 2019

Župan Gregor Macedoni se je v pondeljek, 17. junija, Drgančevju v Muzejski zbirki Kluba prijateljev IMV udeležil otvoritve razstave inženirja Martina Severja, ki je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne smo izdelovali v nekdanji Industriji motornih vozil Novo mesto.

Martin Sever se je sicer ukvarjal še z marsičem zanimivim s področja tehnike in oblikovanja vozil. V Tovarni IMV je sodeloval s svojo ekipo pri konstrukciji kombiniranega vozila, počitniških prikolic in deloma tudi terenskega vozila, avtodomov in prvih poskusov razvoja mobilnih hiš.

IMV, RAZSTAVA 2, 17. 6.

Idejo o razstavi je pred malo več kot leto dni podal zet Martina Severja, Srečko Gombač, ki je pripravil vso strokovno podlago, Tehniški muzej pa je pomagal pri oblikovanju razstave. Razstava je bila do sedaj na voljo za ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, sedaj pa je na ogled v Muzejski zbirki IMV v Drgančevju in je tudi podarjena Klubu IMV Novo mesto v trajno last. 

Župan Gregor Macedoni je v nagovoru poudaril: »Martin Sever s svojo ekipo je zaznamoval celo eno obdobje naših sindikalnih dopustov v znamenitih Adriinih prikolicah, ki so osvojila tudi druge evropske trge, predvsem pa skandinavske. Tako tovarna IMV ni bila omejena zgolj na proizvodnjo tovornih in dostavnih vozil, prikolic in avtomobilov. Bila je tudi tovarna dizajnersko dovršenih vozil in prikolic, kar potrjuje tudi pričujoča razstava.« Hkrati se je zahvalil Klubu prijateljev IMV, ki tehniško dediščino, zavest in odgovornost do nekdanjega IMV-ja in do Novega mesta ohranjajo. Zahvaljujujoč članom Kluba IMV imamo namreč zbirko v Drgančevju, ki postaja del tehnične dediščine naše občine tako na lokalni kot na nacionalni ravni. 

imv-razstava,3, 17. 6.

Na razstavi je poleg župana prisotne nagovorila direktorica Tehniškega muzeja Slovenije Natalija Polenec, ki je poudarila pomen varovanja tehniške dediščine in pomembno vlogo v predstavitvi razvoja avtomobilske industrije na Dolenjskem. Vladimir Bahč, starejši, je obujal spomine na izjemno sodelovanje z Martinom Severjem ter njegovo neutrudljivo energijo pri realizaciji idej in iskanju najboljših rešitev za njihovo izvedbo. Srečko Gombač je kot avtor razstave, ki je zbral skice in načrte, nadalje predstavil pomembno vlogo Martina Severja v Tovarni IMV pri oblikovanju novih vozil za jugoslovanski in evropski trg. Nenazdanje pa se je Franc Štupar, predsednik Kluba IMV Novo mesto, članom društva zahvalil za izjemen trud in delo, ki ga vlagajo prostovoljno z veliko entuziazma in predanosti. 

IMV, RAZSTAVA,4 17. 6.

nazaj