IMG_2141.jpg

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

datum: 26. 04. 2019

V Knjižnici Mirana Jarca je včeraj potekala slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govornik je bil predsednik Sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Blaž Kavčič, zbrane je nagovoril tudi občinski svetnik in predsednik Odbora za gospodarske dejavnosti Adolf Zupan.

Program so z glasbenimi nastopi in recitali popestrili novomeški šolarji in dijaki iz Mladinskega društva Goga (Gimnazija Novo mesto). Na prireditvi so bila podeljena tudi priznanja in zahvale sodelujočim šolam, šolarjem, dijakom in mentorjem, ki so sodelovali na likovnem in literarnem natečaju Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto za izdelavo raziskovalne naloge na temo Nasilje nad civilnim prebivalstvom na slovenskih tleh od 1941 do 1945 s podnaslovoma Izgnani, preganjani, uporni  in Odvzeto jim je bilo vse – svoboda, družina, domovina.

V sklopu praznovanja praznika bo v soboto, 27. aprila, od 8. ure dalje potekal tudi pohod Novo mesto v žici. Deveti tradicionalni pohod se bo ob 8. uri začel s treh lokacij v Novem mestu, in sicer Drske, Ločne (veterina) in s Kandijske ceste (spomenik NOB pri TPV). Zaključek s krajšim kulturnim programom bo ob 11. uri v Knjižnici pod krošnjami na Pumpnci (Župančičevo sprehajališče).

Več informacij o pohodu prejmete tukaj.

nazaj