DSC_0065.JPG

Dan odprtih vrat Splošne bolnišnice Novo mesto

datum: 02. 04. 2019

Ob svetovnem dnevu zdravja Splošna bolnišnica Novo mesto v sodelovanju z regijskimi društvi, ki delujejo na področju zdravstva, 10. aprila 2019 med 10. in 14. uro že tretje leto zapored odpira vrata vabljenim in naključnim obiskovalcem.

Na razstavnih prostorih v pritličju porodnišnice in kirurške stavbe bolnišnice bo predstavilo svoje delovanje 21 društev:  Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, tolmač slovenskega znakovnega jezika, Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Spominčica – Alzheimer Slovenija - Spominčice Dolenjska, Dolenjska podružnica združenja Multipla skleroza Slovenije, Dolenjski klub združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica za Dolenjsko in Belo krajino, Društvo koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele krajine, Dolenjska enota Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije, Društvo Celiac – življenje brez glutena, Društvo za osteoporozo Dolenjske, Društvo diabetikov Novo mesto, Rdeči križ Slovenije – OZ Novo mesto, Slovensko društvo Hospic – OO Dolenjska, Posavje in Bela krajina, Društvo revmatikov Slovenije – podružnica Dolenjske in Bele krajine, Društvo paraplegikov Dolenjske in Bele krajine, Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave in prvič letos Društvo bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo, Društvo bolnikov s fibromialgijo, Društvo atopijski dermatitis in Invalidsko društvo ILCO.

Po slavnostni otvoritvi v avli porodnišnice ob 10. uri, v kateri bodo s kulturnim programom nastopili učenci osnovne šole Drska pod vodstvom mentorice Irene Šega, obiskovalce vabijo na razstavne prostore društev, na predstavitve, predavanja in okroglo mizo.

V edukacijskem prostoru porodnišnice bodo organizirane predstavitve in strokovna predavanja:

  • 11.00 – 11.30 - Predstavitev delovanja Spominčica - Alzheimer Slovenija in Društva Spominčice Dolenjske,
  • 11.30 – 12.00 - Predstavitev delovanja Društva za kronično vnetno črevesno bolezen,
  • 12.00 – 13.00 - Življenje z atopijskim dermatitisom,
  • v sejni sobi travmatološkega odseka bo od 11.30 do 13.00 predstavitev celostne obravnave ortopedskega pacienta v bolnišnici kot primer dobre prakse, ki je bila v zadnjem času medijsko odmevna v širšem slovenskem prostoru, z ogledom odseka za ortopedijo in pogovorom s pacienti,
  • v sejni sobi pljučnega oddelka pa bo od 13.00 do 14.30 okrogla miza z naslovom: Paliativna oskrba – quo vadis? O zelo aktualni temi na področju zdravstvene oskrbe bodo spregovorili strokovni  direktor bolnišnice prim. Milivoj Piletič, dr. med., specialist interne medicine, Heda  Zimšek, viš.m.s., prof. zdr. vzg., Petra Gornik, dr. med., specialistka splošne kirurgije in Maja Janežič, dipl.m.s., mag. vzg. in menedž. v zdr. Pogovor bo vodil predsednik Slovenskega društva Hospic – OO Dolenjska, Bela krajina in Posavje Janez Kramar.

Obiskovalce bodo na lokacije predavanj usmerjali in spremljali dijaki – prostovoljci SZKŠ Novo mesto z mentorico Glorio Šepec in zaposleni.

nazaj