019_70_letnica__pred_cerkvijo_po_odprtju_spominskega_obele__ja.JPG

70. obletnica Evangelijske cerkve Dobrega pastirja v Novem mestu

datum: 12. 12. 2018

V nedeljo, 9. decembra, je potekala slavnostna akademija ob 70. obletnici obstoja in delovanja Evangelijske cerkve Dobrega pastirja v Novem mestu, katere pokroviteljica je bila Mestna občina Novo mesto. Svečana akademija je bila sklenjena z odkritjem spominskega obeležja, ki sta ga odkrila Marko Brkić, kot najstarejši vernik in Miha Vehar, kot najmlajši vernik.

Na slavnostni akademiji je pastor dr. Daniel Brkič predstavil zgodovinski in duhovni razvoj evangelijske cerkve v Novem mestu od njene ustanovitve leta 1948 do današnjih dni, ko cerkev Dobrega pastirja domuje na Grmu v prenovljeni kapeli, nekoč Mordaxovi kapeli. Duhovnica Evangelijske cerkve Dobrega pastirja Novo mesto, Katja Brkič Golob, pa se je v navdihnjeni pridigi dotaknila sodobnega časa, ki prinaša veliko pasti, med drugim narcisoidno kulturo prebivalstva, ki goji kult »selfiejev«, pomanjkanje ekološke ozaveščenosti, saj je naša civilizacija naplavila nastajajoči 7. kontinent plastenk in posledično veliko duhovne praznine ljudi, ki izgublja stik s koreninami svojih prednikov. Zato je poudarila pomen duhovnega življenja, spoštovanja modrosti in izročila preteklih rodov ter globino vere in verovanja v življenju posameznika.

003 - 70 letnica

Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi dr. Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti na Ministrstvu za kulturo Vlade RS, dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto, mag. Damir Špoljarić, pastor Evanđeoske crkve Radosne vijesti Osijek, Hrvaška.

Dr. Gregor Lesjak je izpostavil Deklaracijo o človekovih pravicah Združenih narodov, v kateri je zapisana ena temeljnih pravic, in sicer svoboda do izbire veroizpovedi oz. izbira, da ne veruješ in se opredeljuješ kot ateist. Republika Slovenija je v tem primeru izredno tolerantna država, ki zagotavlja vsem državljanom pravico do izbire verovanja, prakticiranja verskih obredov ali do neizbire religioznih opredelitev, za razliko od številnih drugih držav, ki te pravice svojim državljanom ne priznavajo. Pastor mag. Damir Špoljarić je poudaril pomen povezovanja in medsebojnega sodelovanja med državami, predvsem pa je izpostavil prijateljske vezi in zgodovinsko povezanost evangeličanov v Sloveniji in na Hrvaškem.

006 - 70 letnica dr. Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti, Ministrstvo za kulturo Vlade RS

Dr. Vida Čadonič Špelič pa je v svojem nagovoru povedala: »Jubileji naših dragih evangeličanov se kar vrstijo drug za drugim v zadnjih petih letih, saj ste v obdobju od 2011 do 2012 celovito prenovili Mordaxovo kapelo, v letu 2015 pa dokončno uredili tudi Trubarjevo ploščad, in dobili prekrasen prostor svetosti, ki nudi notranji mir tako v cerkvi, kot zunaj. Lani je Vlada Republike Slovenije razglasila leto reformacije in smo tudi pri vas obeleževali 500. obletnico reformacije, ki je potekala v celi Evropi. S tem dejanjem smo se Slovenci pridružili družini evropskih narodov, ki smo na simbolni ravni želeli poudariti pomen reformacije za razvoj književnosti v ljudskih/nacionalnih jezikih. Po prehojenih poteh sedmih desetletjih delovanja novomeške evangeličanske cerkve, lahko rečem, da ste se umestili v prostor in čas kot viden sooblikovalec duhovnega, religioznega in kulturnega življenja v novomeški občini.«

002 - 70-letnica

nazaj