_DSC0562.jpg

V Novem mestu prvič v Sloveniji dogodek posvečen disleksiji

datum: 20. 09. 2018

V Knjižnici Mirana Jarca je včeraj potekal dan posvečen disleksiji, ki je zajemal različne dogodke namenjene najmlajšim, njihovim staršem, zainteresirani javnosti ter strokovnjakom, ki se v svojem poklicu srečujejo z disleksiki. Organizator dogodka je Založba LU, ki jo vodi dr. Urša Lamut. Slednja je v svojem nagovoru izpostavila, da smo prva slovenska občina, ki je na nacionalni ravni prepoznala potrebo po odkritem dialogu o disleksiji med širšo kot tudi strokovno javnostjo, in je celodnevni dogodek tudi finančno podprla.

Glede na to, da je med otroci od 5 do 10% dislestikov, disleksijo pa ima približno 30% vse populacije, je projekt Bisleksija usmerjen k ciljni skupini – disleksikom – z namenom dvigovanja kakovosti njihovega življenjskega okolja, še posebej šolskega.

Več kot 10 let je v Knjižnici Mirana Jarca na otroškem in mladinskem oddelku kotiček za disleksike. Prav tako stroka že desetletja razvija ustrezne metode in pristope za zgodnje prepoznavanje tovrstne motnje, ki pa so jo nekateri posamezniki razvili v prednost in sebe uvrstili med nadpovrečne osebnosti. Sploh, če vemo, da so nekateri znani in uspešni ljudje dosegle sijajne rezultate na področju literature (Agatha Christie, Hans Christian Anderson), umetnosti (Leonardo da Vinci, Pablo Picasso), znanosti (Albert Einstein, Tom Edison, Henry Ford) in politike (John. F. Kennedy).

Dogodek posvečen disleksiji

Dogodka se je udeležil tudi župan Gregor Macedoni in v svojem nagovoru poudaril, da celotna naša družba v polje disleksije vstopa postopoma in zato je dogodek Bisleksija nekoliko bolj intenziven poseg, ki lahko pospeši procese zavedanja javnosti, pedagoških delavcev, staršev in tudi širše okolice, da lahko o disleksiji govorimo javno in odkrito. »Saj je namen, da izboljšamo kvaliteto življenja disleksikov ter da jim z ozaveščeno družbo pomagamo k boljši samopodobi in spoznavanju individualnih prednosti, ki jih takšna specifika nosi. Na ta način lahko disleksik že v zgodnji mladosti ozavesti težave, s katerima mora živeti, vendar jih pa ima priložnost tudi spreminjati in razvijati svoje potenciale s pomočjo staršev in pedagogov. To pa vodi k razvoju boljše samopodobe vsakega posameznika,« je zaključil župan.

nazaj