vodilna slika

Redno decembrsko srečanje z novinarji

datum: 24. 12. 2015

Novinarska konferenca župana

Novo mesto, 24. 12. 2015 – Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je predstavnike medijev včeraj seznanil z novostmi pri aktualnih projektih Mestne občine Novo mesto. Predstavil je potek investicij (most v Irči vasi, prizidek vrtca na Malem Slatniku, območje zdravstvenega kompleksa, priključek Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto …), pogajanja glede višine povprečnine, informacije o sprejetju proračunov Mestne občine Novo mesto za leti 2016 in 2017 ter nove informacije v zvezi z ustanovitvijo Medobčinskega inšpektorata in redarstva.

 

Dela na območju zdravstvenega kompleksa

Po dveh mesecih intenzivnih del se investicije na območju novomeškega zdravstvenega kompleksa zaključujejo. Dela na Kandijski in Šmihelski cesta so izvedena do te mere, da so izvajalci danes promet lahko sprostili na obeh cestah. Za Šmihelsko cesto, ki jo izvajata Mestna občina Novo mesto in podjetje CGP, je v izdelavi še dokumentacija za tehnični prevzem, ki ga bo Upravna enota Novo mesto predvidoma razpisala v januarju 2016, ko bo pridobljeno tudi uporabno dovoljenje za novozgrajeno infrastrukturo. Rekonstrukcija Kandijske ceste, ki jo izvajata država in podjetje Gradnje Boštanj, je prav tako v zaključni fazi, vendar zaradi prenizkih temperatur ni bilo možno izvesti še zaključnega, finega asfaltnega sloja. Zaključek vseh del, vključno s komisijskim pregledom obnovljene Kandijske ceste, je predviden v spomladanskem času.

 

Prizidek vrtca Najdihojca na Malem Slatniku

Mestna občina Novo mesto je konec julija 2015 podpisala pogodbo s podjetjem AG-MA za izgradnjo prizidka vrtca Najdihojca. Trenutno se postavlja streha na osnovni konstrukciji ter izvajajo notranje inštalacije. Pogodbena dela zajemajo tudi preureditev povezave z obstoječo šolo. Z dokončanjem prizidka bo vrtec na tej lokaciji obratoval z dvema oddelkoma. Uporabno dovoljenje se pričakuje proti koncu januarja 2016, do takrat pa bo v prizidek nameščena še nova pohištvena in kuhinjska oprema. Skupna vrednost investicije znaša dobrih 150.000 EUR. Uspešna je bila tudi prva faza sanacije celotne zgradbe, ki je vključevala zamenjavo oken in sanacijo temeljev. V naslednji fazi bo izvedena prenova fasade in zamenjava strehe.

 

Prestavitev zakristije v Velikih Brusnicah

V pripravah na ureditev regionalne ceste skozi Velike Brusnice bo potrebno prestaviti zakristijo oz. cerkev v Velikih Brusnicah, kar bo omogočilo dovolj prostora za rekonstruirano cesto in pločnik. Tečejo priprave na razpis, ki bo objavljen predvidoma v januarju.

 

Energetsko pogodbeništvo

Mestna občina Novo mesto v okviru sprejetega Akta o javno-zasebnem partnerstvu v januarju načrtuje objavo razpisa za izbiro energetska pogodbenika. Trenutno intenzivno spremlja dogajanje na ravni države in pogoje za črpanje evropskih kohezijskih sredstev, s katerimi bo v drugi fazi lahko kandidirala za celovite energetske obnove javnih objektov.

 

Priključek Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto – razširitev dveh pasu v tri

Eden izmed projektov, za katerega bo prav tako objavljen razpis v začetku prihodnjega leta, je prenova priključka Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto. Mestna občina Novo mesto je že pridobila potrebno zemljišče, na katerega bo lahko razširila tretji razvrstilni pas za zavijanje v levo in s tem razbremenila trenutno eno najbolj problematičnih prometnih točk v središču mesta. Potekajo tudi dogovori o zagotovitvi dovolj varnih poti za šolarje.

 

Brv v Irči vas

Še vedno potekajo pogovori z lastnikom zemljišč na drugi strani Krke. Trenutni pogoji so vrednostno nesprejemljivi glede na obstoječa zakonska določila, zato bi se komunikacija lahko zavlekla še za kak teden. V kolikor ne bo prišlo do primernega dogovora, bo Mestna občina Novo mesto primorana sprožiti postopek razlastitve.

 

Proračun za leti 2016 in 2017

Občinski svet je v drugi obravnavi sprejel proračuna Mestne občine Novo mesto za leti 2016 in 2017, ki poleg zagotavljanja rednih nalog občine predstavljata tudi osnovo za črpanje sredstev v finančni perspektivi 2014 – 2020. Med prioritetami bo predvsem zagon investicij, ki bodo zagotovile večjo dostopnost tako predšolske vzgoje kot osnovnih šol po celotni občini ter energetsko sanacijo teh prostorov; na področju športa bodo prioriteta nove vadbene površine in sanacija obstoječih objektov; intenzivno bo potekala vzpostavitev Arheološkega parka in ureditev mestnega jedra. Med prioritetnimi investicijami bodo v prihodnjih letih ureditev cestne (cesta v Velikih Brusnicah, Šmihelska cesta od cerkve proti Košenicam, ureditev ceste pri Straži in ureditev Smrečnikove ceste ter novega mostu) in komunalne infrastrukture (zagotovitev ustreznih vodooskrbnih sistemov). Občinski svet je v sklopu proračuna prav tako sprejel načrt ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto ter načrt upravljanja kapitalskih naložb v Mestni občini Novo mesto za leti 2016 in 2017.

 

Financiranje občin v letih 2016 in 2017

Občinski sveti 15 občin Dolenjske in Bele krajine - Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Semič, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje in Žužemberk - so včeraj na 1. skupni seji v veliki dvorani Kulturno kongresnega centra Občine Dolenjske Toplice odločno izrazili skupen protest nad aktualnimi državnimi odločitvami, ki neposredno vplivajo na delo in življenje občanov v teh občinah. Večinsko so sprejeli sklep, s katerim odločno nasprotujejo potrjeni višini povprečnine, načinu izravnave sredstev nad primerno porabo in opredelitvi sredstev za sofinanciranje investicij občinam, kot jih določajo 54. člen, 55. člen in 56. člen sprejetega Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017.

 

Potek ustanovitve Medobčinskega inšpektorata in redarstva

Župani Mestnih občin Novo mesto, Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža so skupaj uskladili in dogovorili ustanovitev Medobčinskega inšpektorata in redarstva, ki ga je Občinski svet Mestne občine Novo mesto že potrdil. Prav tako je bila ustanovitev v prvem branju potrjena v Občinah Straža in Mirna Peč, medtem ko sta občinska sveta Občin Dolenjske Toplice in Žužemberk zavrnila ustanovitev organa skupne občinske uprave. Mestna občina Novo mesto bo sedaj intenzivno preučila nadaljnje korake.

 

Župan Gregor Macedoni je v zaključku srečanja vse občanke in občane povabil na silvestrovanje na Glavni trg, kjer bodo DJ Long ter skupini Jardier in Big Foot Mama poskrbeli za praznični zaključek leta 2015.

nazaj