vodilna slika

V četrtek zapora Kandijske in Šmihelske ceste

datum: 20. 10. 2015

Redna novinarska konferenca

Novo mesto, 20. 10. 2015 – Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je predstavnike medijev seznanil z novostmi pri aktualnih projektih Mestne občine Novo mesto. Izpostavil je predvsem informacije v zvezi s prometno zapore Kandijske ceste in stare Šmihelske ceste, ki se začenja v četrtek. Nadaljeval je z aktivnostmi v zvezi s projektom obrata mehanične biološke obdelave odpadkov in projektom hidravličnih izboljšav na območju osrednje Dolenjske ter prisotne seznanil z aktivnostmi v zvezi z vrtcem Jana, dotaknil pa se je tudi sprememb občinskega prostorskega načrta za območje ob Topliški cesti in ključnih razvojnih projektov za prihodnja leta, med katerimi je tudi Arheološki park Marof in prenova odprtih javnih površin mestnega jedra Novega mesta.

 

Zapora Kandijske in Šmihelske ceste

Direkcija RS za ceste (ki je tudi nosilec investicije Kandijska cesta), je včeraj podala soglasje k prometni ureditvi in bo v četrtek, 23. oktobra, uvedla zaporo Kandijske ceste ter pričela z deli. Z deli na Šmihelski cesti pričenja tudi Mestna občina Novo mesto, kar pomeni, da bo od četrtka, 23. oktobra, potekala popolna zapora stare Šmihelske ceste (na odseku od splošne bolnišnice do križišča, kjer se ta cesta navezuje na Kandijsko) ter hkrati Kandijske ceste (od šmihelskega mostu do navezave na že obnovljeno Kandijsko cesto pri parkirišču ob Težki vodi).

Ko bodo dela na tem odseku končana, bi lahko sprostili promet po Kandijski cesti do uvoza na Šmihelsko cesto in nato pustili zaprt samo del Kandijske ceste od uvoza na staro Šmihelsko cesto do šmihelskega mostu, da se dokončajo preostala dela na tej cesti. Ob odsotnosti nepredvidljivih okoliščin na gradbišču (npr. neugodna sestava tal, nepredvidena dela) in večjih vremenskih nevšečnosti, bi lahko dela na prvem odseku (na Šmihelski cesti ter na križišču, kjer se ta cesta navezuje na Kandijsko) zaključili že v dveh mesecih, v nasprotnem primeru pa bodo vsa dela (tudi del Kandijske ceste od uvoza na staro Šmihelsko cesto do šmihelskega mostu), predvidoma končana v štirih mesecih, torej do konca januarja 2016.

Obvoz bo v času gradnje veljal tako za osebni promet kot mestni potniški promet in bo speljan preko državne ceste Gaber – Uršna sela – Novo mesto ter Smrečnikove ulice in ceste Nad mlini na državno cesto Soteska – Novo mesto, in obratno. Obvoz za tovorna vozila bo urejen iz smeri Soteska po državni cesti Soteska – Novo mesto, nato po Šmihelskem mostu, Ljubljanski cesti (v smeri proti Bršljinu), do krožišča v Bučni vasi in nato po Andrijaničevi in Levičnikovi cesti do Žabje vasi.

Občina pri tem ponovno vljudno naproša vse občane za prilagodljivost in strpnost v prihodnjih mesecih.

 

Mestni potniški promet

V skladu z zaporo bo prilagojen tudi vozni red mestnega potniškega prometa. V sklopu MPP je bil z lastnikom gostišča na Malem Slatniku uspešno sklenjen tudi dogovor za možnost obračanja velikih avtobusov na njegovem zemljišču, kar sedaj omogoča, da se večji avtobusi omogočijo tudi potnikom na tem območju.

 

Okoljski projekti

Vse aktivnosti zvezi s projektom manjšega obrata mehanične biološke obdelave odpadkov potekajo. Največji izziv trenutno predstavlja informacija, da Ministrstvo za okolje in prostor ter Agencija RS za okolje občinam ne bosta dovolila enoletnega skladiščenja oz. baliranja odpadkov v času izgradnje obrata. Občine družbenice kljub temu pričakujejo, da jim bo, ko bo časovnica projekta izgradnje manjšega MBO v celoti dorečena, država omogočila, da na ta način rešujejo problematiko odpadkov, kar je tudi v skladu z zakonom, ki dovoljuje začasno skladiščenje odpadkov do 12 mesecev. V nasprotnem primeru bo podjetje CeROD za to obdobje preko razpisa izbralo najbolj ugodnega izvajalca obdelave odpadkov.

Med okoljskimi temami je bil omenjen tudi projekt »Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske«. Priprave na izgradnjo vodarn potekajo po načrtih, fizično se bodo dela predvidoma začela v spomladanskem času prihodnjega leta. V teku so tudi dogovori glede podpisa pogodb za drugo fazo, izgradnjo cevovodov in vodohranov. Na javnem razpisu je bil za ta projekt izbran konzorcij izvajalcev, vendar je v vmesnem obdobju, po zaključku razpisa, prišlo do stečaja podjetja Begrad, ki je eden izmed izvajalcev v konzorciju. Ker je bil ta javni razpis tudi podlaga za izvedbo druge faze, se sedaj pospešeno iščejo ustrezne pravne poti za podpis pogodbe.

 

Aktivnosti v zvezi s koncesijskim vrtcem Jana

Župan je komentiral tudi aktivnosti, ki potekajo v zvezi s koncesijskim vrtcem Jana. S strani vrtca Jana je občina namreč prejela predlog, da se skrajša trajanje koncesijske pogodbe, in sicer do 31. avgusta 2016, čemur je občina ugodila in izdala odločbo. Že od začetka tega leta s predstavniki vrtca potekajo tudi pogovori glede aneksa o podaljšanju koncesije, ki je bil sklenjen v preteklih letih in je v nasprotju z veljavnim občinskim odlokom. Z aneksom je bilo namreč opredeljeno, da občina vrtcu povrne sredstva za preteklo investicijsko vzdrževanje in te račune plačuje tudi naprej. Ker občina ob tem ni prejela dokazil o namenski porabi sredstev, se je odločila, da teh sredstev ne bo več zagotavljala. Spor je sedaj tudi predmet pravdnega postopka, ki teče pred stvarno pristojnim sodiščem v Novem mestu. 

 

Razvojni projekti

Na seji občinskega sveta, ki bo 12. novembra 2015, bo na prvem branju obravnavan proračun Mestne občine Novo mesto za leti 2016 in 2017. Občina se je za dvoletni poračun odločila zaradi stabilnosti in boljšega planiranja črpanja različnih evropskih sredstev za razvojne projekte. V ta proces občina že vključuje tudi vse pomembnejše skupine (javne zavode, šole, vrtce, krajevne skupnosti), ki bodo sodelovali pri dokončnemu oblikovanju proračuna.

Na seji bo v drugo obravnavo predlagan tudi odlok o spremembi občinskega prostorskega načrta za območje ob Topliški cesti, ki zajema tudi gradnjo brvi čez reko Krko. Vsa vprašanja s pristojnimi osebami za državne ceste so že urejena, ni pa še rešeno vprašanje odkupa zemljišča na drugi strani Krke, ki je potrebno za izgradnjo obrvi. Pristojni organ se strinja, da se po sprejetju OPN za to območje pridobi podlaga za razlastitev lastnika tega zemljišča in nato prične z gradnjo brvi.

Med pomembnejšimi razvojnimi projekti, zastavljenimi v tem letu je tudi ureditev mestnega jedra. S 15. oktobrom je bil sprejet sklep o imenovanju ocenjevalne komisije javnega natečaja za prenovo odprtih javnih površin mestnega jedra Novega mesta, ki ga v skladu z zakonom vodi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije. Predmet natečaja so Glavni trg, Rozmanova ulica, Kastelčeva ulica, Linhartova ulica, del Prešernovega Trga in Kandijsko križišče. Komisija bo zasedala ta petek. V kolikor ne bo imela pripomb na pripravljeno gradivo, bo zbornica predvidoma v roku enega tedna objavila dvostopenjski javni natečaj. Na prvi stopnji gre za odprt, anonimni, idejni natečaj za urbanistično zasnovo območja. Do pet rešitev bo nato povabljenih na drugo stopnjo projektnega, arhitekturnega natečaja za izbiro strokovno najprimernejše rešitve.

 

V sklopu reorganizacije občinske uprave ter nove sistemizacije uradov, bo občina zapolnila tudi mesto vodje Urada za prostor in razvoj. Na to mesto prihaja dr. Iztok Kovačič, ki je poznan po vodenju projekta Dežela kozolcev v Šentrupertu in bo prevzel tudi projekt Arheološki park Marof.

 

Novomeški župan je za konec medijem podal še kratko obvestilo, da je romski svetnik Sandi Selimčič podal pisno izjavo o nepreklicnem odstopu z mesta romskega svetnika. V nadaljnjih korakih mora občinski svet na seji sprejeti ugotovitveni sklep o prenehanju mandata in o tem obvestiti volilno komisijo za volitve romskega svetnika, ki potem razpiše volitve. Postopki trajajo najmanj 30 in največ 90 dni.

nazaj