vodilna slika

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu obeležili dan suverenosti

datum: 27. 10. 2015

Vlada RS je Dan suverenosti razglasila letos, 9. marca, na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever.

V soboto, 24. 10. 2015 smo v KC Janeza Trdine v Novem mestu obeležili dan suverenosti, državni praznik, ki ni dela prost dan. Vlada RS ga je razglasila letos, 9. marca, na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever.

Tako je MO Novo mesto doletela čast, da prvič razglašen praznik, ki ga veterani obeležujejo že 24 let gosti in organizira MO Novo mesto v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskim društvom Sever. Slavnostni govornik je bil prof. dr. Anton Bebler, navzoče je pozdravil tudi župan MO Novo mesto kot gostitelj dogodka.

Župan je v svojem nagovoru poudaril:

"Zato, vsi, ki živimo na območju, kjer vlada mir in ko spremljamo grozote vojnih žarišč po svetu, begunsko agonijo, s katero se spopada celotna Evropa, lahko se s hvaležnostjo ozremo nazaj v zgodovino in se zahvalimo vsem, ki so svoja življenja žrtvovali za domovino ali pa so ga bili pripravljeni dati za svobodo. Izkušnje vseh vas, ki ste danes tukaj, vaša angažiranost in organiziranost v najbolj kriznih trenutkih Slovenije, je bila ključna za našo osamosvojitev in svobodo. Zato je prav, da ne pozabimo posameznikov in organizacij, ki so prispevali, da danes živimo v samostojni državi. Skozi dogodke kot je današnji, se spominjamo časov, ki so pred več kot štiriindvajsetimi leti bili turbulentni, negotovi, polni agresije in sovraštva na eni strani, ter povezanosti, domoljubja in solidarnosti na drugi strani.

Upam in si želim, da bi enotnost in zavezanost svobodi, samostojnosti in suverenosti bili še vnaprejšnje vodilo vam in vsem državljanom, da bomo gradili svojo državo na temeljih znanja, vizije, razvoja in poštenosti, z občutkom in sočutjem do sočloveka in skupnosti ter z zavestjo o skupni ciljih naše države. Predvsem pa z zavedanjem, da je domovina še veliko več kot država, kar pa pogosto pozabljamo. Le skupni in višji cilji v dobrobit občanov in državljanov nas lahko peljejo v napredek, rast in razvoj naše družbe, ki bo humana in prijazna do vseh, ki živimo v njej, saj je edina, ki jo imamo…"

 

 

DAN_SUVERENOSTI_002.jpg

DAN_SUVERENOSTI_004.jpg

DAN_SUVERENOSTI_010.jpg

DAN_SUVERENOSTI_011.jpg

DAN_SUVERENOSTI_013.jpg

DAN_SUVERENOSTI_016.jpg

DAN_SUVERENOSTI_028.jpg

nazaj