vodilna slika

Europa Donna Slovenija vabi k sodelovanju v projektu ”Lep je dan – 2015”

datum: 09. 10. 2015

Ples na skladbo Lep je dan na Dan zdravih dojk 15. oktobra. V Novem mestu na Glavnem trgu.

Europa Donna Slovenija vabi k sodelovanju v projektu ”Lep je dan – 2015”

Europa Donna Slovenija je članica evropske zveze Europa Donna, s sedežem v Milanu, ki šteje že 47 držav članic. So samostojna, neodvisna, neprofitna organizacija civilne družbe. Povezujejo zdrave ženske, bolnice z rakom dojk, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji v boju proti raku dojk. Njihov glavni cilj je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje in učinkovito zdravljenje in rehabilitacijo.

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. V Sloveniji letno zboli več kot 1200 žensk. Mesec oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki ga tudi mi vsako leto obeležujemo. V letošnjem letu želijo ponovno pripraviti nekaj novega, svežega in pozitivnega z namenom osveščanja in detabuiziacije raka dojk.

 Lansko leto so pripravile izjemno odmeven projekt Lep je dan, ki je vseboval videospot, v katerem so plesale bolnice in ozdravljenke, na glasbo Anje Rupel in plesalci Plesne šole Bolero v koreografiji Matevža Česna v slovenski verziji

https://www.youtube.com/watch?v=2oP12p-W1a4

in angleški verziji https://www.youtube.com/watch?v=fZT8DoxuBFg

Njihovo prepričanje je: ”Vsak nov dan, ki ga doživimo, je lep. Pa naj sije sonce ali pada dež. Hvaležne smo zanj in to želimo deliti z drugimi. Pozitivna pesem in ples ter druženje nam vlijejo novo energijo  življenj.”

 V oktobru so pripravile tudi odmevne razstave fotografij, ki v tem letu krožijo po Sloveniji. Serijo fotografij je posnel fotograf Tomaž Levstek. Fotografije bolnic/ozdravljenk  v črno-beli tehniki do pasu in čez prsi širok roza pas je opremljena tudi s sporočilom, ki nagovarja k skrbi za preventive dojk.

 Združenje Europa Donna skozi celo leto organizira aktivnosti po Sloveniji tako za bolnice kot za zdrave ženske, kjer predavajo o preventivi in  samopregledovanju, zdravem načinu življenja ter o novostih pri zdravljenju raka; štirikrat letno objavljajo Novice v okviru Nike (priloga Dnevnik, Nedeljski dnevnik, naklada 132.000), redno objavljajo na naši spletni strani (www.europadonna.si) in Facebook profilu.

Vsako leto novembra organizirajo dvodnevni posvet za bolnice v Portorožu. Sodelujejo pri tekih v Novi Gorici, Dolenjskih Toplicah, Zasavju in v Slovenski Bistrici ter pri Dnevnikovi nordijski hoji, ki poteka konec septembra.

Letošnja ideja je, da nadaljujejo s projektom Lep je dan in povežejo v projekt večino slovenskih plesalcev, ki bodo skupaj z ozdravljenkami in bolnicami na lokaciji Maribor – Slovenska Bistrica – Celje – Ljubljana – Novo mesto – Koper istočasno odplesali na skladbo Lep je dan na Dan zdravih dojk 15. oktobra na prepoznavni lokaciji omenjenih mest. V Novem mestu na Glavnem trgu. Dogodek se v vseh mestih video zabeleži in pripravi v video spot.  V omenjenem plesu pa bodo sodelovali tudi osnovnošolci in srednješolci.

Hvala za vašo pozitivno naravnanost, s katero boste postali del aktivnosti njihovega združenja in pomembno pripomogli k osveščanju v regiji.

evropa donna plakat-new

 

 

 

nazaj