vodilna slika

Vodstva občin JV Slovenije na Expu 2015 o prihodnosti turizma v regiji

datum: 15. 10. 2015

Enajstdnevna predstavitev regije JV Slovenije, ki poteka od 10. do 20. oktobra 2015 v slovenskem paviljonu na letošnji svetovni razstavi Expo 2015.

 

Spoštovani,

na enajstdnevni predstavitvi regije JV Slovenije, ki poteka od 10. do 20. oktobra 2015 v slovenskem paviljonu na letošnji svetovni razstavi Expo 2015, so se predstavniki vodstev večine občin regije srečali z namenom doseči dogovor o smeri razvoja turizma v regiji.


Ob tej priložnosti je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni povedal: »Vsaka občina se glede na svoje naravne in kulturne danosti po svoje trudi razvijati panogo turizma in podpirati različne turistične ponudnike. Vendar nas je razsežnost predstavitev, ki jih je moč videti na Expu v Italiji vse skupaj znova opomnila, da smo na turističnem zemljevidu majhni ne le kot regija, ampak tudi kot država Slovenija. Zato je edini pravi način razvoja tega področja povezovanje sorodnih vsebin in sodelovanje pri oglaševanju in prodaji turističnih produktov.« Povezovalna in koordinacijska vloga pri tem dolgotrajnem procesu je zaupana naši regionalni razvojni agenciji, Razvojnemu centru Novo mesto. Slednji je bil prav tako tudi koordinator procesa priprave regionalnega razvojnega programa, ki predstavlja osnovo za evropsko in državno sofinanciranje različnih razvojnih projektov regije v trenutni finančni perspektivi Evropske unije do leta 2020. Med njimi je tudi nekaj pomembnih projektov, ki bodo posredno in neposredno vplivali na proces razvoja turizma.

Predstavniki udeleženih občin se zavedajo, da gre pri turizmu za gospodarsko panogo, ki je v naši regiji še premalo izkoriščena, glede na potenciale, ki jih je na Dolenjskem, v Beli Krajini in Kočevsko-ribniškem precej. Zato so se soglasno odločili, da se bodo podali na pot iskanja najmanjših skupnih imenovalcev na različnih področjih turistične ponudbe, jih na primeren način podprli z razpoložljivimi sredstvi in povezali v enotno zgodbo za namene promocije in privabljanja novih obiskovalcev v naše kraje. Expo srecanje.JPG Expo paviljon.JPGnazaj