vodilna slika

ZMOS vložil zahtevo za oceno ustavnosti določb predpisov s področja delovanja in financiranja občin

datum: 09. 10. 2015

Združenje Mestnih Občin Slovenije, katerega član je tudi župan Mestne Občine Novo mesto, je danes na Ustavno sodišče RS vložilo zahtevo za oceno ustavnosti določb predpisov s področja delovanja in financiranja občin.

Skupščina Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) je že večkrat pozvala predsednika vlade in pristojna ministrstva k čimprejšnji spremembi dosedanje prakse države, ko gre za temeljna vprašanja sistema lokalne samouprave. Obravnava problematike, povezane z ureditvijo lokalne samouprave v prihodnje, s poudarkom na njeni organizacijski, funkcionalni in materialno-finančni vlogi (kadrovska politika občin, fleksibilnost trga dela, povečanje izvirnih prihodkov občin, prenos nekaterih državnih nalog na mestne in druge večje občine ter s tem racionalizacija in razbremenitev državne uprave), terja namreč drugačne vzorce delovanja države od sedaj uveljavljenih.

 

Ker so bili pozivi mestnih občin po doslednem spoštovanju predpisov s strani neuspešni, so se mestne občine odločile zagotoviti vzpostavitev zakonitega stanja po ustavno sodni poti. Izpodbijani so:

 

-       11. člen Zakona o financiranju občin v povezavi z Dogovorom o višini povprečnine za leto 2015,

-       46. in 46. a člen Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015,

-       Pravilnik o določitvi podprogramov, ki se upoštevajo za ugotovitev povprečnine in

-       86. a člen Zakona o lokalni samoupravi (status reprezentativnosti ZMOS).

 

Predlagano je tudi, da Ustavno sodišče RS naloži Državnemu zboru RS zakonsko ureditev posebnih nalog mestnih občin, kot to predvideva Ustava RS. Predlagateljice ustavne presoje predlagajo začasno zadržanje večine izpodbijanih določb, predvsem pa, da Ustavno sodišče določi, da se do njegove končne odločitve uporablja povprečnina v višini 536 EUR. Za mestne občine je pomembno tudi zadržanje 46. a člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije, saj Vlada tudi za leto 2016 načrtuje enak ukrep. S tem bo poseženo v finančno avtonomijo občin in posledično bo ogroženo izvajanje temeljnih nalog mestnih občin.

 

Razlog vložitve ustavne presoje je torej, da vlada ni upoštevala dogovora o višini povprečnine za izračun primerne porabe občin za leto 2015 in ni zagotovila znižanja stroškov občin na letni ravni, hkrati pa ima namero tudi za naslednja leta zniževati (lastna) sredstva občin.

 

Več informacij o zahtevi za oceno ustavnosti določb predpisov s področja delovanja in financiranja občin je na voljo v pripetem sporočilu za medije, ki ga je pripravilo združenje ZMOS.

 

Sporočilo za medije združenja ZMOS

 

Kabinet župana

Mestne občine Novo mesto

 

 

nazaj