vodilna slika

20 let Manevrske strukture Narodne zaščite

datum: 13. 09. 2010

V Novem mestu so včeraj obeležili 20. obletnico Manevrske strukture narodne zaščite.

Novo mesto je bilo včeraj v znamenju 20-letnice Manevrske strukture narodne zaščite, izredno pomembnega dejavnika osamosvojitve Republike Slovenije. Prva naloga te strukture je bila zaščita in ilegalna hramba orožja, ki ni prešlo v roke tedanje Jugoslovanske ljudske armade. Prvo orožje v Sloveniji, ki je bilo pripeljano iz Kočevske Reke, je bilo skrito prav na območju Mestne občine Novo mesto. In manj kot leto kasneje je v Pogancih, spet na območju novomeške občine, padel prvi strel za samostojno Slovenijo.

V spomin na takratne dogodke so pred osrednjo prireditvijo župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, takratni namestnik načelnika Manevrske strukture narodne zaščite za Dolenjsko in Belo Krajino Borut Usenik, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina Borut Likar ter predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska Jože Ribič pri spomeniku na Pogancih položili venec.

Na osrednji prireditvi ob 20-letnici Manevrske strukture Narodne zaščite so se spomnili 11. septembra leta 1990, ko je bilo v novomeško občino prvikrat ilegalno pripeljano orožje iz Kočevske Reke. Posameznikom, ki so takrat na Dolenjskem skrili orožje, je novomeški župan Alojzij Muhič podelil priznanja. Tajna skladišča so imeli: Miro Kuljaj (Gabrje), Jože Božič (Suhadol), Žarko Krese (Težka Voda), Peter Žagar (Birčna vas) in Stane Povše (Uršna sela). Priznanja je župan Muhič podelil tudi akterjem Manevrske strukture narodne zaščite, ki so organizirali tajna skladišča orožja: Radu Klisariču, Borutu Novaku, Borutu Useniku in Franciju Povšetu. Dogodke pred 20. leti pa je v pogovoru opisal takratni načelnik Policijske šole v Jasnici Vinko Beznik.

Novomeški župan je včeraj med drugim spomnil, da so v Mestni občini Novo mesto ugotovili, da so nepozorno prepustili zobu časa civilni pogum in dejanja posameznikov, ki so se maja leta 1990 uprli ukazu o predaji orožja enot teritorialne obrambe v vojaška skladišča JLA. »Zato smo se leta 2007 skupaj z odborom Manevrske strukture narodne zaščite Dolenjske odločili, da 11. septembra tega leta v spomin na prvikrat pripeljano orožje iz Gotenice na pročelja petih hiš postavimo spominska obeležja, kar smo tega dne tudi storili. Hkrati smo po tem dejanju isti dan v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravili osrednjo slovesnost, ki je poleg obujanja spomina na te dogodke poudarila tudi njihove zgodovinske razsežnosti. Naj nam bo zgodovinska izkušnja enotnosti ter poguma posameznikov v Manevrski strukturi narodne zaščite in naroda v celoti v osamosvojitveni vojni trajno vodilo in kažipot v sedanji krizi in preizkušnjah, ki nas čakajo. To naj bo tudi temeljno sporočilo praznovanja 20-letnice Manevrske strukture narodne zaščite. Takrat nismo klonili, ampak smo zmagali, in prepričan sem, da bo tako tudi v vseh nadaljnjih preizkušnjah,« je še poudaril župan Muhič.

 

nazaj