vodilna slika

Resnica o CeRODu (1)

datum: 01. 09. 2010

Odziv župana Mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča

Potem ko so se je v petek, 27. avgusta 2010, sestal Svet županov javnega podjetja CeROD, d. o. o., so Svet županov omenjenega podjetja v ponedeljek 30. avgusta 2010, na Ratežu sklicali še župani občin Dolenjske Toplice, Krško in Mirna Peč Franc Vovk, Franc Bogovčič in Zvone Lah. Že takrat sem med drugim pojasnil, da je ta sestanek nepotreben, saj sem ocenil, da gre za vmešavanje v notranje zadeve Mestne občine Novo mesto. Vsa vprašanja, ki so vezana na Krajevno skupnost Brusnice, namreč rešujemo mi in ne drugi župani. Po ponedeljkovem Svetu županov pa so se v medijih pojavila številna zavajanja in neresnice, zato sem dolžen, da se nanje odzovem.


Na začetku naj krajanom in krajankam Krajevne skupnosti Brusnice pojasnim, kako je z vlaganji v tamkajšnjo infrastrukturo. Mestna občina Novo mesto se je namreč z Medobčinsko pogodbo o izgradnji in obratovanju regijskega centra za ravnanje z odpadki Dolenjske - CeROD in s Sporazumom med Mestne občino Novo mesto in Krajevno skupnostjo Brusnice zavezala, da bo zgradila komunalno in cestno infrastrukturo v krajevni skupnosti. Omenjena sporazuma tako predvidevata izgradnjo kanalizacije po vsej krajevni skupnosti, rekonstrukcijo ceste skozi naselje Ratež, rekonstrukcijo ceste na odseku Ratež-Velike Brusnice in rekonstrukcijo ceste na odseku Ratež-deponija Cerod.


Ugotovimo lahko, da je razen za nekaj objektov v Suhadolu in delu Rateža že zgrajena kanalizacija po vsej krajevni skupnosti. Prav tako je rekonstruirana cesta na odseku Ratež-Velike Brusnice (križišče za Leskovec) in cesta na odseku Velike Brusnice-Leskovec. Mestna občina Novo mesto pa je za izvedbo navedene infrastrukture v Krajevni skupnosti Brusnice do 30. 6. 2010 skupaj vložila že 5.676.403 evrov. In vlagali smo tudi v času, ko s CeROD-a, ki je bil v sporazumu določen kot vir financiranja, ni bilo sredstev. To se danes pozablja. Res je, da nekateri projekti zamujajo, kar pa je predvsem posledica višje sile (problem odkupa zemljišč itd.).


V skladu s podpisanimi sporazumi in akti med Mestno občino in Krajevno skupnostjo Brusnice mora novomeška občina zagotoviti še kanalizacijske priključke za nekaj objektov v Suhadolu in na Ratežu ter rekonstruirati cesto skozi naselje Ratež, cesto na odseku Velike Brusnice (križišče za Leskovec) do konca naselja Velike Brusnice in cesto na odseku Leskovec-deponija Cerod. Ocenjena vrednost infrastrukture, ki jo bo treba še zgraditi, znaša okoli 6 milijonov evrov. Od tega bo morala Mestna občina Novo mesto zagotoviti še okoli 3,2 milijona, ostalo pa bo prispevala država oziroma Ministrstvo za promet. Ob tem velja dodati, da je bil del sredstev vložen tudi s strani državnega proračuna, in sicer za državno cesto Ratež-Gabrje. Celotna vrednost vlaganj v infrastrukturo Krajevne skupnosti Brusnice pa naj bi presegla 8.241.000 evrov, kot je bilo sprva pogodbeno določeno.


Dovolite, da na tem mestu pojasnim še politiko oblikovanja cen odlaganja odpadkov. Pri sklepanju sporazuma o tem vprašanju smo naleteli na različne cene in različno politiko oblikovanja cen v posameznih občinah. Tako so imele vse občine v Beli krajini izredno nizko ceno po toni odpadkov. Občini Brežice in Krško sta imeli skoraj izenačeno ceno, občina Sevnica pa je imela bistveno višjo ceno kot takratna skupna Mestna občina Novo mesto oz. občine, ki so se nato odcepile od novomeške. Pri usklajevanju cen novonastalih občin in ob pritiskih belokranjskih občin smo cene znižali, za belokranjske občine pa je usklajevanje takrat pomenilo podražitev. Ob tem naj še enkrat poudarim, da so občine sklenile kompromis, da se cene odlaganja odpadkov izenačijo, kar je ugodno vplivalo na vse občine, razen treh belokranjskih.


Zaradi omenjenega kompromisa oz. uskladitve cen pa je zmanjkalo sredstev za komunalno infrastrukturo v Krajevni skupnosti Brusnice. Takratno vodstvo CeRODa je na podlagi izračunov o možnosti odlaganja večjih količin odpadkov ugotovilo, da lahko vse potrebe oz. zahteve v krajevni skupnosti pokrijejo iz cene dodatnih količin odpadkov. Zato so na skupščini CeRODa odločili, da v letni program vključijo tudi odlaganje dodatnih količin odpadkov iz drugih območij in s tem zagotovijo sredstva za vso komunalno infrastrukturo iz naslova CeRODa. Na ta način bi izpolnili vse obveznosti do Krajevne skupnosti Brusnice.


Treba je tudi poudariti, da glede na novo tehnologijo, ki jo predvidevamo v drugi fazi izgradnje CeRODa, samo odlagališče zaradi dodatnih količin odpadkov ne bi bilo ogroženo. Nasprotno, njegova življenjska doba bi se celo podaljšala, saj bomo doslej deponirane odpadke koristili kot energijo za pridobivanje elektrike.


To pa pomeni, da pobudniki ponedeljkovega sestanka rušijo lastne sklepe, hkrati pa ne pristajajo na povišanje cen odlaganja odpadkov. Če torej ne pristajajo na povečane cene in so proti odjemu povečanih količin odpadkov, jih prosim, naj meni in vam jasno povedo, kje bomo dobili denar za izpolnitev pogodbenih obveznosti do Krajevne skupnosti Brusnice. Sam se bojim, da gre le za predvolilni manever, spričo katerega bi Krajevna skupnost Brusnice ostala brez dokončane komunalne infrastrukture. Zato odločno zavračam tak način dela ter krajanom in krajankam Krajevne skupnosti Brusnice zagotavljam, da bomo izpolnili vse obljube in s pogodbo dogovorjene postavke. In to ne glede na sedanje krizne gospodarske razmere. Krajani in krajanke pa prosim, naj ne nasedajo političnim provokatorjem, ki imajo glede CeRODa predvsem lastne računice, ki pa jih bodo, če bodo nadaljevali s sedanjo politiko, kmalu prisiljeni zagovarjati predvsem pred svojimi občani. To jim zagotavljam. Mogoče bi bilo koristneje, če bi vsi skupaj zavihali rokave in zastavili vso energijo za uresničitev projekta ločenega zbiranja odpadkov, na kar nas opozarjajo pristojne državne institucije.


In ne nazadnje, treba je poudariti, da imajo vsi organizatorji nedavnih provokacij skupaj le 10 odstotkov lastništva CeRODa, kar ni zanemarljiv podatek. Mestna občina Novo mesto je večinska lastnica javnega podjetja Cerod in kot sem že poudaril, vsa vprašanja, ki so vezana na Krajevno skupnost Brusnice, tudi rešujemo mi. Prav tako tudi kljub zelo spremenjenim gospodarskim okoliščinam vztrajamo na podpisanem sporazumu s Krajevno skupnostjo Brusnice. Zgradili bomo vse, za kar smo se obvezali.

Alojzij Muhič,
župan

nazaj