vodilna slika

FOTO: Novomeška občina praznuje

datum: 07. 04. 2010

Mestna občina Novo mesto danes praznuje 645. obletnico ustanovitve Novega mesta.

Mestna občina Novo mesto danes obeležuje občinski praznik - 7. aprila pred 645. leti je bilo namreč ustanovljeno Novo mesto. Osrednja slovesnost, poimenovana Gradimo mostove, bo drevi ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine, na kateri bodo med drugim podelili nagrade Mestne občine Novo mesto za leto 2009 in razglasili častnega občana.

Naziv častnega občana Mestne občine Novo mesto bo prejel redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Milček Komelj za vrhunski znanstveno-raziskovalni, domoznanski in pesniški opus, ki postavlja trajen spomenik novomeški in slovenski kulturi. Prejemnika nagrade Mestne občine Novo mesto za letos 2009 bosta zdravnica Sonja Cimerman Steklasa in vodja Upravne enote Novo mesto Jože Preskar. Trdinovi nagradi za leto 2009 pa bosta šli v roke slikarju, fotografu in likovnemu pedagogu Marijanu Mazniku ter pisatelju in prevajalcu Damijanu Šinigoju.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič ob občinskem prazniku vošči vsem občankam in občanom ter jih hkrati vabi na osrednjo slovesnost.


Odkritje spominske plošče dr. Karlu Slancu

Že včeraj pa so v počastitev občinskega praznika na nekdanji Slančevi hiši na novomeškem Glavnem trgu odkrili spominsko ploščo novomeškemu rojaku Karlu Slancu. Ta je 32 let živel in delal v Novem mestu; bil je odvetnik, publicist in zaveden narodnjak, med drugim pa je finančno pomagal tudi enemu največjih slovenskih pisateljev Ivanu Cankarju.

Slovesnost je Mestna občina Novo mesto pripravila na pobudo in v soorganizaciji Slančevega pravnuka Karla Žužka. Novomeški župan Alojzij Muhič je ob tem med drugim poudaril, da je imel Karel Slanc prave vrednote, kot so domoljubje, poštenost in dobrosrčnost, zaradi česar je bil še posebej priljubljen. »V naši občini smo po njem poimenovali tudi ulico, zdaj pa dodajamo še spominsko ploščo na hiši, kjer je z družino nekaj časa tudi živel,« je še povedal župan Muhič.

Odkritje spominske plošče je med drugim pozdravil tudi podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. Marko Mušič. Ta je med drugim izrazil navdušenje nad prizadevanji in še posebej nad konkretnimi dejanji, ki uveljavljajo visok duhovni, intelektualni in ustvarjalni nivo Novega mesta polpreteklosti. »Osebnost dr. Karla Slanca je bila predmet številnih pogovorov z mojim očetom, akad. Marjanom Mušičem in novomeškim rojakom. Tako mi je dobro poznana in zagotovo sodi med tiste izjemne in pomembne borce za napredek Dolenjske,« je še med drugim poudaril akad. Mušič. 


Nočni pohod z baklami na Trško goro

Včeraj pozno popoldne pa so se pred novomeškim rotovžem zbrali še pohodniki, ki so se podali na Nočni pohod z baklami na Trško goro. Pohod sta v počastitev občinskega praznika pripravila Mestna občina Novo mesto in Planinsko društvo Krka Novo mesto. Pohodnike je pozdravil novomeški župan Alojzij Muhič, nato pa so se udeleženci podali čez Metne njive in na Bajnof, kjer so prižgali še bakle. Od tam so se povzpeli še na Trško goro in se po druženju v mesečini noči vrnili v Novo mesto.

 

Fotogaleriji:

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE DR. KARLU SLANCU

spominska plosca za net.jpg

spominska plosca 1 ZA NET.jpg

spominska plosca 2 ZA NET.jpg

spominska plosca 3 ZA NET.jpg

spominska plosca 4 ZA NET.jpg

spominska plosca 5 ZA NET.jpg

spominska plosca 6 ZA NET.jpg

spominska plosca 7 ZA NET.jpg

spominska plosca 8 ZA NET.jpg

 

NOČNI POHOD Z BAKLAMI NA TRŠKO GORO

pohodniki pred rotovzem ZA NET.jpg


pohod z baklami 1.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 2.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 3.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 4.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 5.JPG Foto: Andrej Matič

pohod z baklami 6.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 7.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 8.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 9.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 10.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 11.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 12.JPGFoto: Andrej Matič

pohod z baklami 13.JPGFoto: Andrej Matič

nazaj