vodilna slika

Novomeški župan ponosen na turistično in kulturni nagradi

datum: 02. 11. 2009

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je sprejel predstavnike Zavoda za turizem Novo mesto in Anton Podbevšek Teatra, ki so vsak na svojem področju pomembno prispevali k promociji dolenjske prestolnice.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je dopoldne sprejel predstavnika Zavoda za turizem Novo mesto Marka Habjana, ki je iz švicarskega Lugana prinesel prestižno turistično nagrado. Sprejemu se je pridružil tudi direktor omenjenega zavoda Ivo Kuljaj. Švicarski odbor za turistične nagrade je namreč dolenjski prestolnici podelil laskavi naziv »najlepše rečno mesto v Sloveniji«.

Ob tej priložnosti je novomeški župan sprejel tudi ravnatelja Anton Podbevšek Teatra Matjaža Bergerja in glasbenika Petra Penka, saj so novomeški gledališčniki na nedavnem 44. Borštnikovem srečanju prejeli kar dve nagradi za predstavo Portret neke gospe. Režiser Matjaž Berger je nagrado prejel za avtorski uprizoritveni diskurz, Peter Penko pa za avtorstvo glasbe.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je ob prejetju švicarske turistične nagrade povedal, da je ponosen na še eno priznanje; da je Novo mesto med najlepšimi mesti, kar je potrdila že komisija Entente florale leta 2007. Muhič pa je čestital tudi novomeškim gledališčnikom in povedal, da je ponosen na uspešno promocijo Novega mesta. Dejal je še, da gre za eno od oblik uresničitve programa Evropske prestolnice kulture. Novomeški župan pa je ob tej priložnosti izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju z Anton Podbevšek Teatrom, saj Mestna občina Novo mesto že prihodnje leto pripravlja prireditvi ob 90-letnici Novomeške pomladi in 65-letnici osvoboditve Novega mesta.

Direktor Zavoda za turizem Novo mesto Ivo Kuljaj je na današnjem sprejemu o priznanju Novemu mestu kot najlepšem rečenem mestu pri nas med drugim povedal, da so bili vnovič tujci tisti, ki so opozorili na lepote dolenjske prestolnice. Ob tem je še poudaril, da nagrada pomeni odgovornost za dobro delo tudi v prihodnje, saj si na Zavodu za turizem prizadevajo, da bi bila reka Krka spet primerne za kopanje. Ob tej priložnosti pa je Kuljaj razgrnil nekaj načrtov za silvestrovanje v Novem mestu; med drugim bo na najdaljšo noč v letu zbrane zabavala novomeška zasedba Dan D, v dolenjsko prestolnico pa bodo poskušali privabiti čim več obiskovalcev iz vse Slovenije.

Ravnatelj novomeškega Anton Podbevšek Teatra Matjaž Berger je na županovem sprejemu med drugim izpostavil, da nagradi na 44. Borštnikovem srečanju pomenita priznanje za
dober začetek delovanja novomeškega gledališča. Dodal je še, da sta oba, Berger in Penko, prejela nagrado za drugačnost, hkrati pa poudaril, da sta nagradi plod dela vse ekipe.

Novo mesto - Najlepše rečno mesto v Sloveniji
Novo mesto se ponaša z laskavim nazivom »najlepše rečno mesto v Sloveniji«, ki ga je dolenjski prestolnici podelil Švicarski odbor za turistične nagrade. Nagrado je v petek, 30. oktobra, sprejel predstavnik Zavoda za turizem Novo mesto Marko Habjan.

Novemu mestu, ki je prestižno nagrado prejelo v kategoriji rečnih mest, so turistično nagrado podelili na Mednarodnem turističnem sejmu, ki je v Luganu potekal med 29. oktobrom in 1. novembrom. Ob tej priložnosti so lahko obiskovalci sejma tudi podrobneje spoznali Novo mesto in njegovo turistično ponudbo. Na stojnici so se predstavili Zavod za turizem Novo mesto, Terme Krka, Kompas Novo mesto in Adria Holidays, podprla pa sta jo Mestna občina Novo metro in Razvojni center Novo mesto.

Mednarodno priznanje za sodelujoče na sejmu pomeni predstavitev turističnega potenciala, izboljšanje prepoznavnosti na bogatem švicarskem trgu ter promocijo na italijanskih in švicarskih medijih. Švicarski odbor za turistične nagrade pa zagotavlja učinkovito predstavitev izbranih destinacij tako v času sejma kot tudi skozi vse leto.
Mednarodni turistični sejem v Luganu, italijanskem delu Švice, sicer pripravljajo od leta 1995. Vsako leto konec oktobra se tam zberejo turistični ponudniki z vsega sveta. Letos so na sejmu predstavili približno 500 stojnic različnih turističnih destinacij, na tako imenovanih workshopih pa je sodelovalo 230 agencij.

Novomeškemu APT dve nagradi na 44. Borštnikovem srečanju
Anton Podbevšek teater iz Novega mesta je letos prvič sodeloval na Borštnikovem srečanju. V tekmovalnem programu so se novomeški gledališčniki predstavili s predstavo Portret neke gospe in odnesli kar dve nagradi. Režiser Matjaž Berger je nagrado prejel za avtorski uprizoritveni diskurz, Peter Penko pa za avtorstvo glasbe.

Predstavo Portret neke gospe je novomeški Anton Podbevšek Teater pripravil v koprodukciji z bolonjskim Teatri di Vita. Nastala je na literarni predlogi ameriškega pisca Henryja Jamesa. Po prevodu Rastka Močnika je za dramaturgijo poskrbela Nana Miličinski, predstavo pa je režiral ravnatelj Anton Podbevšek Teatra Matjaž Berger. Portret neke gospe so v Novem mestu premierno predstavili 12. aprila letos.

Anton Podbevšek Teater je sicer prvo profesionalno gledališče v zgodovini Novega mesta, ki ima za svoj temeljni izziv angažirano in sodobno uprizarjati »antagonizme« in »prelome« v različnih družbah, okoliščinah, okusih in mentalitetah.

Občinski svet mestne občine Novo mesto je spomladi leta 2005 dokončno sprejel Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Gledališče Novo mesto. Novembra leta 2006 pa je bilo s spremembo ustanovitvenega odloka Gledališče Novo mesto preimenovano v Anton Podbevšek Teater. Prva uprizoritev najmlajšega poklicnega gledališča na Slovenskem je bila 21. decembra leta 2006, in sicer Brechtov Galileo Galilei v režiji Matjaža Bergerja, v naslovni vlogi pa je nastopil Pavle Ravnohrib.

zupanov sprejem marko habjan.jpg

zupanov sprejem ivo kuljaj.jpg

zupanov sprejem peter penko.jpg

zupanov sprejem priznanje iz svice.jpg

 

nazaj