vodilna slika

Obeležili smo spomin na ustanovitev Novomeške čete

datum: 27. 10. 2009

V novomeški Galeriji Simulaker smo obeležili spomin na ustanovitev Novomeške čete. Slavnostni govornik na prireditvi ob spominskem dnevu Mestne občine Novo mesto je bil Damijan Šinigoj.

V novomeški Galeriji Simulaker smo obudili spomin na ustanovitev Novomeške čete. Med drugim sta se prireditve udeležila tudi edina še živeča borca omenjene čete Franta Komelj in Srečko Berlič.

Slavnostni govornik prireditve je bil novomeški pisatelj in udeleženec osamosvojitvene vojne za Slovenijo Damijan Šinigoj, zbrane pa je nagovoril tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič. V kulturnem programu so sodelovali Pevski zbor Jasmin ter recitatorki Marjanca Kočevar in Klavdija Kotar iz Literarnega kluba Dragotina Ketteja.

Novomeška četa je bila ustanovljena 29. oktobra leta 1941. Takrat so se na Frati zbrali prostovoljci iz novomeškega območja in od drugod. Pred odhodom v napad na nemško obmejno postojanko na Bučki je bila na Brezovi Rebri ustanovljena prva novomeška partizanska četa. Udeleženci te skupine so imeli jasno cilje, pogumne sanje in drzen korak.

 

 

 

 

nazaj