vodilna slika

Srečanje županov slovenskih mestnih občin

datum: 08. 01. 2009

Mestne občine so upravičene do dodatnih sredstev, menijo župani.

Na povabilo novomeškega župana Alojzija Muhiča so se v četrtek, 8. januarja 2009, popoldne srečali župani mestnih občin Slovenije. Povabilu so se odzvali župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, Mestne občine Maribor Franc Kangler, Mestne občine Velenje Srečko Meh, Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar, sicer tudi poslanec v Državnem zboru RS, ter v imenu Mestne občine Celje vodja Oddelka za finance in gospodarstvo Sandi Sendelbah.  

Župani so govorili o finančnih učinkih spremenjenega Zakona o financiranju občin na občinske proračune ter o možnih rešitvah. Strinjali so se, da veljavni ZFO mestne občine postavlja v neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi občinami in je zato sprememba zakona nujna. Župani mestnih občin namreč menijo, da so mestne občine upravičene do dodatnih sredstev za opravljanje dejavnosti regijskega pomena, kot so denimo knjižnice, gledališča, muzeji, gasilski centri itd., pri tem pa poudarjajo, da se sredstva, namenjena ostalim občinam, ne smejo znižati. Župani so spregovorili tudi o upravljanju s kmetijskimi zemljišči, ne pa tudi gozdovi, ki bi jih bilo smiselno prenesti s Sklada kmetijskih zemljišč na občine. Opozorili so še na številne težave, ki izvirajo iz dodatnih pristojnosti občina na področju mestnega redarstva in predšolskega varstva. 

Župani so sklenili, da se bodo opredelili do omenjenih problemov in stališč ter se ponovno srečali predvidoma v mesecu februarju.

 

Zupani MO splet.jpg

Foto: Irena Novak

 

nazaj