vodilna slika

Podpis pisma o nameri za ustanovitev in postavitev muzejske zbirke o razvoju avtomobilske in prikoličarske proizvodnje na Dolenjskem

datum: 25. 11. 2008

Zbirka naj bi zaživela predvidoma leta 2012.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, predstavnik Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto dr. Aleš Gabrič, direktor Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh, direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto Zdenko Picelj, predsednik uprave Revoza, d. d., Aleš Bratož, predsednik uprave podjetja TPV, d. d., Vladimir Gregor Bahč, predsednica uprave Adrie Mobil, d. o. o., Sonja Gole ter predsednik Kluba prijateljev IMV Novo mesto Božidar Kočevar so v torek, 25. 11. 2008, podpisali pismo o nameri za ustanovitev in postavitev muzejske zbirke o razvoju avtomobilske in prikoličarske proizvodnje na Dolenjskem.

Ustanovitev ter postavitev tovrstne zbirke dostavnih in osebnih vozil ter avtomobilskih prikolic in avtodomov podpirajo vsi podpisniki pisma, saj menijo, da bo muzejska zbirka služila širjenju tehniške kulture in popularizaciji dejavnosti domače industrije vozil na Dolenjskem ter promociji Dolenjske in Slovenije s predstavitvijo dosežkov dolenjske industrije vozil. Muzejska zbirka, ki se bo stalno dopolnjevala, bo služila tudi izobraževalnim namenom s področja tehnike.

S podpisom pisma sta se mestna občina in URS Novo mesto zavezala k zagotovitvi začasnega prostora za zbiranje eksponatov in ustreznega prostora v okviru Univerzitetnega kampusa Novo mesto. Pri zbiranju ter adjustiranju avtomobilov in prikolic ter pri sodobni opremi muzejske zbirke za primerno delovanje bodo sodelovali Revoz, d. d., in Renault Slovenija, TPV, d. d., in Adria Mobil, d. o. o., medtem ko bo Tehniški muzej Slovenije poskrbel za ustrezno dokumentacijo ter nudil svetovanje in strokovno pomoč pri restavriranju gradiva, postavitvi zbirke ter opreme. Dolenjski muzej Novo mesto bo strokovno sodeloval pri postavitvi zbirke, in sicer pri pripravi in postavitvi vsebine o zgodovinskem razvoju ter pomenu avtomobilske industrije v Novem mestu in na Dolenjskem. Klub prijateljev IMV Novo mesto, ki je dal pobudo za ustanovitev in postavitev omenjene zbirke, pa se je zavezal k pripravi in vodenju postavitve muzejske zbirke.

 

 IMV podpis pisma splet.jpg

 

Foto: Irena Novak

nazaj