vodilna slika

Praznovanje dneva upora proti okupatorju

datum: 24. 04. 2008

Slovesnost je bila 24. aprila v Dolenjskem muzeju.

Mestna občina Novo mesto je v četrtek, 24. aprila, v prostorih Dolenjskega muzeja priredila slovesnost v počastitev državnega praznika dneva upora proti okupatorju.

 

Župan je uvodoma spregovoril o pomenu 27. aprila za obstoj slovenstva in nadaljnji razvoj naroda ter njegove identitete. Opozoril je na vrednote, predvsem na kolektivno pripadnost ter ljubezen do domovine, ki sta v veliki meri pripomogla k svobodi slovenskega naroda. Župan se je dotaknil tudi dogodkov leta 1991, ko smo si izborili samostojnost Slovenije, in leta 2004, ko smo postali del velike evropske družine.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila Staša Vovk, Novomeščanka, dejavna članica Društva Novo mesto in poznavalka zgodovine Novega mesta. Povedala je, da zgodovine ne moremo spreminjati, je pa prav, da se s spoštovanjem in hvaležnostjo spominjamo pomembnih zgodovinskih mejnikov, med katere sodi tudi 27. april 1941. Svoj govor je popestrila še s Kajuhovo in Borovo pesmijo. Gostje so si nato ogledali film o Novem mestu, njegovi bogati zgodovinski in kulturni dediščini ter se pridružili vodenemu ogledu razstave o NOB-ju pod vodstvom kustosa Dolenjskega muzeja Ludvika Tončiča.

 

27 4 2008 za splet.jpg

nazaj