vodilna slika

Župan sprejel Petra Cimermančiča

datum: 01. 02. 2008

Peter Cimermančič se je s kolegi izkazal v sintezni biologiji.

Župan Alojzij Muhič je dopoldne sprejel Petra Cimermančiča, ki je s slovensko ekipo študentov biokemije, mikrobiologije in biotehnologije v začetku novembra 2007 osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju študentskih ekip z raziskovalnimi projekti iz sintezne biologije.

 

Mednarodno tekmovanje, ki se ga je udeležilo kar 56 ekip z vsega sveta, med njimi z najuglednejših univerz kot so Harvard, Stanford, Berkeley, Princeton, MIT, Cambridge, ETH, Pariz, Freiburg, Bangalore ter Tokio, je potekalo na univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT). Slovenska ekipa je z novim načinom zdravljenja okužbe z virusom HIV osvojila prvo mesto.

 

Slovenska ekipa je že lani osvojila prvo mesto s projektom zdravljenja sepse, letos pa je nova skupina ljubljanskih študentov znova osvojila zlato medaljo ter dosegla prvo mesto med projekti iz zdravja in medicine. V ekipi sedmih študentov biokemije, mikrobiologije in biotehnologije s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je sodeloval tudi mladi, 22-letni Peter Cimermančič iz Koroške vasi. V pogovoru z županom je opisal projekt, v katerem je ekipa na celičnih kulturah testirala nov način zdravljenja okužbe z virusom HIV, ki povzroča aids. Poudaril je, da jih je pri tem predvsem vodila zamisel, da bi izkoristili ključne virusne funkcije. Z eksperimentalnim delom v laboratoriju so pripravili gensko »napravo«, ki človeškim celicam zagotavlja obrambo pred virusom HIV in ni občutljiva na virusne mutacije.

Projekt so študenti zasnovali in eksperimentalno preizkusili v petih mesecih intenzivnega raziskovalnega dela na kemijskem inštitutu pod vodstvom petih mentorjev tamkajšnjega laboratorija za biotehnologijo ter mentorja s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

 

Srečanje sta zaključila s pestrim pogovorom o ustanavljanju dolenjske univerze, ki jo Cimermančič zelo podpira.

 

nazaj