vodilna slika

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Novem mestu

datum: 29. 01. 2008

Osrednja slovesnost bo tudi letos na praznični 8. februar.

Mestna občina Novo mesto je na novinarski konferenci predstavila osrednjo slovesnost ob letošnjem kulturnem prazniku ter spremljajoči prireditvi. Na praznični 8. februar bo že dvajsetič zapored organiziran brezplačni koncert v Športni dvorani Marof, kulturni praznik pa bosta obeležili tudi izdaja drugega zbornika o Marjanu Kozini ter literarna, glasbena, plesna in igrana predstava dijakov Gimnazije Novo mesto.

 

Uvodoma je podžupan mestne občine Rafko Križman povedal, da mestna občina in Glasbena šola Marjana Kozine ob podpori farmacevtskega podjetja Krka, d.d. že vrsto let organizirata slovesni koncert Novomeškega simfoničnega orkestra prav na praznični večer. Tradicionalni koncert, ki bo ob 19. uri v Športni dvorani Marof, vsako leto postreže z izjemnim programom in tudi letos bo tako. Ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Zdravko Hribar je zadovoljen s pestrim koncertnim programom, ki vključuje dela od strogo klasičnega L. van Beethovna, muzikala… do dela iz slovenske zakladnice. Ravnatelj je še povedal, da se je orkester precej okrepil in je zelo dejaven. Pred novim letom je nastopil v Občini Divača, 15. februarja pa bo kot gostujoči orkester nastopil še v stari Gorici. V oktobru bo orkester potoval v prijateljsko mesto Langenhagen (Nemčija) na slovesnost ob 20-letnici mednarodnega sodelovanja z Novim mestom.

Dr. Boris Dular, predsednik organizacijskega odbora koncertne dejavnosti Novomeškega simfoničnega orkestra ter projekta ob stoletnici rojstva skladatelja Marjana Kozine, je v nadaljevanju predstavil zaključno dejanje enoletnega praznovanja stoletnice rojstva Marjana Kozine. Po lanskoletnem slavnostnem koncertu Novomeškega simfoničnega orkestra s Kozinovim programom, mednarodnem simpoziju ter igrano-dokumentarnem filmu Vivat Kozina bo zdaj izšel še drugi zbornik. V njem 13 avtorjev opisuje Marjana Kozino in njegovo delo z različnih zornih kotov. Po Dularjevih besedah je zbornik veliko darilo tudi prihodnjim generacijam.

Na novinarski konferenci smo predstavili tudi prireditev dijakov Gimnazije Novo mesto, ki se bodo v okviru kulturnega praznika v ponedeljek, 11. 2., ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine predstavili z literarno, glasbeno, plesno in igrano predstavo z naslovom Oddaljene bližine. Gimnazijci bodo v program prireditve poleg poezije Franceta Prešerna vnesli še poezijo nekaterih drugih uglednih slovenskih pesnikov. Na prireditvi bodo v vseh jezikih, ki se jih učijo na Gimnaziji Novo mesto – slovenskem, nemškem, angleškem, španskem in francoskem zapeli Zdravljico.

Novinarsko konferenco smo zaključili s povabilom na omenjene prireditve, ki so za obiskovalce brezplačne.

 


nazaj