vodilna slika

Veleposlanik Zvezne republike Nemčije na obisku pri županu

datum: 30. 05. 2007

Pogovarjala sta se o sodelovanju Novega mesta z nemškim Langenhagnom ter o aktualnih kulturnih projektih.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je danes gostil veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji nj. eksc. dr. Hansa-Joachima Goetza, ki ga je spremljala kulturna atašejka gospa Ziehe. Pogovarjala sta se predvsem o sodelovanju Novega mesta z nemškim prijateljskim mestom Langenhagen ter o aktualnih kulturnih projektih v regiji.

 

Uvodoma je župan veleposlaniku predstavil Mestno občino Novo mesto, saj je veleposlanik, ki funkcijo opravlja od lanskega septembra, Novo mesto obiskal prvič. Predstavil mu je predvsem demografske in gospodarske kazalce, s promocijskim filmom pa ga je seznanil z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino mesta. Omenil je še, da se Novo mesto kot eno izmed šestih partnerskih mest pripravlja na projekt Evropska prestolnica kulture 2012, ki bo občino zelo zaznamoval predvsem na področju kulture.

Veleposlanik je povedal, da je danes na novomeški gimnaziji slovesno odprl razstavo plakatov z naslovom Dober dan! Evropa tukaj, ki prikazuje dosežke evropskega sodelovanja, pripravile pa so jo različne nemške ustanove v času nemškega predsedovanja Evropski uniji. Poudaril je, da se v času izvajanja diplomatske funkcije želi seznaniti z vsemi ključnimi projekti v državi, nasploh pa v posameznih regijah.

Jasna Šinkovec, predsednica Komisije za medobčinsko in mednarodno sodelovanje Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto pa je veleposlaniku orisala dosedanje sodelovanje med Novim mestom in Langenhagnom, ki v letu 2008 praznuje dvajsetletnico. Četudi je sodelovanje doslej potekalo predvsem na kulturni ravni, si Novo mesto želi povezovanja na več področjih. Veleposlanik je ob tem povedal, da bo nudil vso pomoč pri širitvi povezovanja.

 


 

 

Kabinet župana

Mestna občina Novo mesto

 

nazaj