BPu-ga5332.jpg

O prihodnosti gradnje južnega kraka 3. razvojne osi

datum: 26. 09. 2024

Včeraj, 25. septembra 2024, je na gradu Otočec potekal dogodek z naslovom ''Koliko časa še – 3. razvojna os jug'' v organizaciji Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, na katerem so razpravljali o nujnosti pričetka izgradnje 3. razvojne osi jug. Dogodku so prisostvovali minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, ministrica za pravosodje Andreja Katič, predstavniki DARS-a, poleg njih še predsednik GZS Tibor Šimonka, poslanci državnega zbora, državni svetniki in župani dolenjskih in belokranjskih občin, med katerimi je bil tudi župan Gregor Macedoni.

3. razvojna os oziroma hitra štiripasovna cesta, ki je bila prostorsko umeščena že leta 2012, bo povezala Belo krajino s sodobno in varno cesto. Nova državna cesta od avtoceste A2 Ljubljana–Obrežje pri Novem mestu do MMP Metlika in do priključka Črnomelj jug bi pospešila pretok znanja, odprla prostor za nove investicije in zmanjšala razvojne razlike znotraj naše regije. Ustvarjene bodo razvojno poslovne priložnosti za gospodarski kot negospodarski sektor s poudarkom na mladih.

Bodoča cestna povezava je tako ključnega pomena za nadaljnji razvoj gospodarstva in lokalnih skupnosti Dolenjske in Bele krajine, hkrati pa gre za najbolj povezovalen in najpomembnejši projekt za približno 150 tisoč državljanov, so poudarili sogovorniki. »DARS mora kot investitor zagotoviti ustrezno pripravljeno dokumentacijo, ki bo prestala pritožbe, Vlada pa ustrezni zakonski okvir za prednostno odločanje in preprečevanje nadaljnjih nerazumnih pritožbenih postopkov,« je na dogodku izpostavil župan Gregor Macedoni.

Župan govori

Srečanje je sicer simbolno potekalo na isti lokaciji, kjer so pred 15 leti gospodarstveniki Dolenjske in Bele krajine razpravljali o pomenu avtoceste za razvoj Dolenjske in Bele krajine in zahtevali dokončanje manjkajočega odseka dolenjske avtoceste.

Fotografije: Boštjan Pucelj

nazaj