Zora-naslovnica.jpg

Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu

datum: 01. 02. 2023

Minuli teden je potekal že 17. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ki je zaradi dobre pregledanosti najbolje preprečljiv rak. V naši občini je zadnja triletna pregledanost znašala 71,7 odstotka, kar nas umešča nad slovensko povprečje, poleg tega pa se je preglednost od lanskega leta izboljšala za pol odstotka.

Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna.  V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. V državnem programu ZORA si želijo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 odstotkov v vseh slovenskih občinah, v naši občini smo ga že dosegli in se uvrščamo na 99. mesto med 212 občinami.

Na občini se zavedamo pomena skrbi za zdravje, ki sodi med najpomembnejše, a hkrati prevečkrat spregledane vrednote. Temu posebno pozornost že dalj časa posvečamo skozi občinske projekte in društvene programe s področja zdravstvenih dejavnosti, podpiramo pa tudi številne preventivne programe, kot je tudi državni program ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu.

zora

Z osvetlitvijo novomeške knjižnice v modrozeleno barvo smo ponovno opomnili, da je skrb za zdravje na prvem mestu.

 

Rak materničnega vratu je prvi rak na svetu, ki ga znamo in zmoremo odpraviti, zato  ZORA poziva ženske:

  • Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Če vabilo prejmete, se nanj odzovite. Še posebej spodbujamo k redni udeležbi ženske v starostni skupini 30–39 let, ker v zadnjih letih v tej starostni skupini odkrivamo nekoliko manj predrakavih sprememb kot bi pričakovali.
     
  • Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.
     
  • Odločite se za cepljenje svojih otrok proti okužbi s človeškimi papilomavirusi (HPV), ki povzročajo raka materničnega vratu in nekatere druge rake v predelu spolovil in zadnjika ter ustne votline.

Več o programu Zora na povezavi.

nazaj