vodilna slika

konS ≡ Tadej Droljc: Laserski grafiti | delavnica

od 19. 12. 2022 do 20. 12. 2022, 16:00

Lokacija: Klub LokalPatriot, Rozmanova ulica 21, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

Kavarna LokalPatriot, Rozmanova ulica 21, 8000 Novo mesto
Ponedeljek in torek, 19.-20. december med 16. in 20. uro

  • Delavnica je namenjena mladim 14+
  • Prijave: borut.pelko@lokalpatriot.si
  • Rok prijave: 16.12.2022
  • Kaj potrebujete: Računalnik, slušalke, program Inkscape (opensource) ter Max (free trial) aplikacijo BeamShaper prejmete na delavnici in jo lahko prosto uporabljate tudi po koncu.

Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno!

O delavnici:

Na delavnici se bomo v dveh dneh naučili kako programirati in uporabljati laserski projektor. Fokus bo na DIY pristopu, ki bazira na nadzorovanju laserja z avdio signali, ter uporabi za namene svetlobnega grafitiranja ali umetniških intervencij na prostem. Te boste lahko preizkusili tudi sami in na javne površine projicirali izdelke.

V teoretskem delu delavnice se bomo najprej seznanili z laserskimi praksami na prostem (od umetniških instalacij in aktivističnih grafitov do mappinga in premičnih zaslonov) ter različnimi (tako hardverskimi kot softverskimi) pristopi s poudarkom na brezplačnih in odprtokodnih rešitvah. Sledili bosta predstavitvi opreme za kontroliranje laserja z avdio signali in aplikacije BeamShaper, ki je bila izdelana posebej za potrebe delavnice v programskem okolju Max. BeamShaper omogoča prikazovanje in procesiranje vektorskih grafik (tekst, logotipi ipd.) ter prostoročnih risb. Ker temelji na risanju z avdio signali lahko vse, kar vidimo, tudi slišimo.

Praktični del bo obsegal programiranje laserja, pripravo materiala v programih BeamShaper in Inkscape ter prikaz na laserskem projektorju. V BeamShaperju bomo izdelali različne module za oblikovanje in procesiranje vizualnega materiala glede na vaše želje, končne izdelke pa v gverilski akciji s kombijem in laserji projicirali na javne površine.

 

Več o mentorju delavnic: https://www.tadej-droljc.org/about-me/


____
Delavnice za otroke in mlade, ki jih izvajamo v okviru projekta konS predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti. Več informacij o projektu, konzorciju in načrtovanih aktivnostih najdete na kons-platforma.org.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.
Koproducent: Kino Šiška
Delavnico so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana & EASTN-DC.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Projekt konS -- Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.