DSC_7240.jpg

Z darovanimi sadikami breka in skorša ozelenili obrežje Krke na Pugljevi ulici

datum: 19. 11. 2020

V sodelovanju s Komunalo Novo mesto smo začeli s saditvijo 50 sadik breka in skorša, ki jih je Mestni občini Novo mesto podaril Novomeščan Marko Kobe. Prvi sadiki sta bili danes posajeni na Pugljevi ulici ob vhodu na Župančičevo sprehajališče.

Sadiki breka in skorša sta bili zasajeni na koncu slepe Pugljeve ulice, kjer so nekoč prostor kazili propadajoča lesena garaža in suha drevesa. Z novo zasaditvijo smo dosegli tudi lažji dostop do priveza za plovila, bolj ličen pa je tudi vhod na Župančičevo sprehajališče.

Sadike, ki bodo pripomogle k dodatni ozelenitvi, je mestu podaril someščan Marko Kobe, ki se ukvarja z razširjanjem drevesnih vrst breka in skorša, ki ju vzgaja na svojem vrtu pod Kandijskim mostom. Sadike bodo jeseni posajene še na druge primerne lokacije po mestu,  o breku in skoršu pa je dr. Peter Železnik, pooblaščenec župana za mestno drevje, povedal, da gre za slovenski avtohtoni plodonosni gozdni drevesni vrsti, ki pa sta na žalost zadnja desetletja precej redki, a izredno pomembni za prehrano živali v gozdu. Z novimi zasaditvami bomo tako v naše okolje vnesli ne samo dodatno zelenje, temveč tudi drevesni vrsti, ki imata zaradi plodonosne značilnosti dodane pozitivne vplive.

nazaj