KMJ_pomlad_monmweb_oglas.jpg

Novomeška pomlad na spletnem Slovenskem knjižnem sejmu

datum: 26. 11. 2020

Septembrskim dogodkom novomeške pomladi pred 100 leti je novembra sledila njihova delna ponovitev v Ljubljani. V tem duhu bo Novo mesto med 23. in 29. novembrom 2020 Mesto v gosteh na Slovenskem knjižnem sejmu. Le-tega so organizatorji, Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ter Cankarjev dom, zaradi zdravstvenih razmer preselili na splet, zato bo tudi prisotnost Novega mesta v letošnjem letu simbolna.

Obiskovalci sejma si bodo lahko ogledali spletne vsebine, ki bodo simbolično proslavile 100. obletnico te kulturno-umetniške manifestacije. V petek, 27. novembra, bo ob 12. uri na sporedu soareja v režiji Matjaža Bergerja in produkciji Anton Podbevšek Teatra z naslovom Nekaj dni v septembru Novo mesto 1920–2020, slovenska zgodovinska avantgarda, katere posnetek je režiral novomeški režiser Klemen Dvornik.

V soboto, 28. novembra, se bo prav tako ob 12. uri odvil literarni večer ob 120. obletnici rojstva pesnika in ključnega soustvarjalca novomeške pomladi Mirana Jarca z naslovom »A neko uro se je prebudila Beseda /…/«, ki ga je pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. Med spremljevalnimi dogodki pa se bodo zvrstili prispevki, kot je sprehod po kulturno-zgodovinski razstavi Mladi, neznani, avantgardni in likovni razstavi Let novomeške pomladi Dolenjskega muzeja Novo mesto, ki bosta v muzeju na voljo za ogled do 18. aprila 2021, še dve predstavi Anton Podbevšek Teatra, Človeka z bombami in Raziskovalec na zemlji najpomembnejšega pomladnika Antona Podbevška, predstavil pa se bo tudi Razvojni center Novo mesto s predstavitvijo svoje dejavnosti. Vsi spremljevalni dogodki bodo na voljo ves čas trajanja sejma s klikom na povezavo www.knjiznisejem.si.


Na sejmu bodo obiskovalci lahko obiskali vsebine knjigotržcev. Poleg tega so organizatorji pripravili dogodke, povezane z najbolj odmevnimi in kakovostnimi literarnimi avtorji in deli, od častnega gosta pesnika Nika Grafenauerja do pisatelja Tadeja Goloba novomeške Založbe Goga. Nenazadnje se bodo obiskovalci lahko potegovali za nagrado sedma nebesa – kosilo z znanim pisateljem v prestižni restavraciji.

Novo mesto in Slovenski knjižni sejem vabita tudi prihodnje leto, na snidenje v Cankarjevem domu.

 

Dogodki ob 100. obletnici novomeške pomladi so sofinancirani s strani Mestne občine Novo mesto ter s strani sponzorjev Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d. d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., REVOZ podjetje za proizvodnjo in komercializacijo avtomobilov d.d. in TPV AUTOMOTIVE, Tovarna avtomobilskih komponent d.o.o.

logonmpom1

nazaj