slavnostne_nagrade.jpg

Slavnostne nagrade in priznanja Mestne občine Novo mesto za leto 2019

datum: 16. 10. 2020

Mestna občina Novo mesto vsako leto ob počastitvi občinskega praznika tradicionalno podeljuje slavnostne nagrade in priznanja posameznikom in skupinam, ki s svojim delom in dosežki bogatijo našo skupnost in pozitivno vplivajo na življenje občank in občanov. Letošnje leto prav tako proslavljamo skupaj s posamezniki, ki so s svojim delom in prizadevnostjo izstopali v preteklem letu, kljub temu, da je bila po prvotnem terminu v aprilu zaradi trenutnih razmer danes vnovič slovesnost odpovedana, pa jih tokrat predstavljamo v malce obsežnejši obliki.

Naziv častni občan Mestne občine Novo mesto za leto 2019 za življenjsko delo in dosežene pomembne trajne raziskovalne, pedagoške in znanstvene dosežke s področja zgodovine prejme prof. dr. Stane Granda.  Kot je ob priložnosti poudaril župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, je v teh časih, ko se zdi, da je celotna država v nekoliko okrnjenem delovanju, zgled tistih, ki hodijo pred nami in orjejo ledino, ter postavljajo pomemben mejnik v času in prostoru, še toliko pomembnejše izpostaviti. »Še posebej sem ponosen, ker letos podeljujemo tudi naziv častnega občana. Ta čast pripada prof. dr. Stanetu Grandi za življenjsko delo in dosežene pomembne trajne raziskovalne, pedagoške in znanstvene dosežke s področja zgodovine. Vsi nagrajenci pa se bodo pridružili imenitni druščini njihovih predhodnikov, ki jih druži veliko in srčno prizadevanje za dobrobit okolja, v katerem živimo,« je poudaril župan Gregor Macedoni.

Podelitev nagrad in priznanj Mestne občine Novo mesto postavlja naše nagrajenke in nagrajence v središče javnega življenja, saj po svojih dosežkih izstopajo v lokalnem okolju, nekateri med njimi tudi v slovenskem in mednarodnem prostoru. Hkrati nagrade in priznanja ne predstavljajo samo enkratnih dejanj, temveč dolgoletna prizadevanja vsakega od njih za boljšo skupnost, za njen napredek in razvoj.  Dosežki letošnjih nagrajencev so povezani z delom na pedagoškem in znanstvenem področju, na področju zdravstva, humanitarnosti, likovne umetnosti, kulture, duhovnosti, izobraževanja in podjetništva.

Nagrado Mestne občine Novo mesto za leto 2019 za pomembnejše trajne uspehe na področju ortopedije ter za pomemben prispevek k razvoju zdravstvene obravnave pacientov s področja ortopedije prejme Gregor Kavčič, dr. med., spec. ortopedije. Nagrado Mestne občine Novo mesto za leto 2019 za pomembnejše trajne uspehe na humanitarnem področju prejme Marta Medle, Trdinovo nagrado za leto 2019 za pomembnejše trajne uspehe na področju grafične likovne umetnosti bo podeljena Nataši Mirtič, Trdinovo nagrado za leto 2019 za pomembnejše trajne uspehe na kulturnem in literarnem področju ter za pomemben prispevek k širjenju in poznavanju različnih kulturnih zvrsti pa prejme Maksimiljan Starc. Med nagradami bosta podeljena še Grb Mestne občine Novo mesto za leto 2019 za dolgoletno delo in uspehe na področju prostovoljstva ter na humanitarnem področju, ki ga prejme Jožefa Rolih in Grb Mestne občine Novo mesto za leto 2019 za dolgoletne uspehe in pomemben prispevek na duhovnem, kulturnem in izobraževalnem področju, ki ga prejme Frančiškanski samostan Novo mesto. Grb Mestne občine Novo mesto za leto 2019 na področju dolgoletnih uspehov pri zastopanju interesov obrtnikov in podjetnikov ter za uspešno spodbujanje razvoja podjetništva prejme Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto.

Župan Gregor Macedoni je napovedal, da bo priznanja nagrajencem, sicer v intimnejši izvedbi, kot je bilo predvideno, vseeno podelil ob prvi priložnosti, ki bo nakazovala, da so se razmere vendarle umirile.

 

Več infromacij o nagrajencih najdete v spodnji povezavi.

nazaj