Anina.jpg

1. Festival nove novomeške glasbe odmeval tri večere

datum: 21. 09. 2020

V petek, 18. septembra, je bil vrhunec oziroma zaključno dejanje 1. festivala nove novomeške glasbe, ki poteka v sklopu obeleževanja 100. obletnice novomeške pomladi in je v Novo mesto prinesel nov, svež, mlad val navdiha in ustvarjalnosti. Glavna pobudnika in idejna snovalca festivala sta Anja Pavlin in Igor Ilić, katerima je ves čas ob strani stala Klavdija Kotar. Skupaj so si domislili novo novomeško glasbeno transverzalo novomeške pomladi na osi KC Janeza Trdine in Grad Grm, ko so se mladi kantavtorji in glasbene skupine na treh tematskih večerih poklonili Miranu Jarcu, Božidarju Jakcu in Antonu Podbevšku z lastnimi avtorskimi skladbami.

Tako je 1. festival v organizaciji Zavoda Inja session s partnerji, Knjižnico Mirana Jarca, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, OI Novo mesto, Zavodom Novo mesto in Mestno občino Novo mesto uspešno in medijsko odlično pokrito »zvenel in odmeval« tri večere, 11. in 12. septembra pred KC Janeza Trdine in 18. septembra na Gradu Grm, kjer je svojo mladost preživel najvidnejši akter novomeške pomladi Anton Podbevšek. Na prvih dveh večerih so se, razen nastopa Tretjega kanuja, predstavili mladi, večinoma neznani glasbeniki in kantavtorji. Poleg Tretjega kanuja, ki je s svojo skladbo napovedal »Na tem mestu bo zraslo nekaj novega«, nastopili tudi Črnomaljka Martina Mravinec, ki je prav za to priložnost uglasbila poezijo brez naslova Mirana Jarca, v spremstvu dveh odličnih glasbenikov Domna Bohteta in Boruta Peršeta, mladi novomeški kitarist in kantavtor Domen Brodarič, novomeška šansonjerka Nina Suljič, zmagovalka lanskega festivala Glas mladih, Sandra Erpe, odlična kantavtarica, ki je brala in tudi pela svojo uglasbljeno poezijo ob spremljavi kitarista Jana Peteha in kotrabasista Saša Piskarja. Finalni, tretji večer sta zaokrožili dve izvrstni novomeški glasbeni zasedbi Dubzilla in Generator. Skupina Dubzilla je z elementi elektronike, reggaeja, semplinga, gramofonskih diverzij in sodobnih glasbenih tokov in žanrov, kot so plesna elektronika, rock in post rock navdušila publiko. Večer je zaokrožila skupina Generator, ki je odigrala poleg rednega repertoarja še dva podaljška. To dokazuje, da je publika prepoznala vrhunske glasbenike, odlično vzdušje in sinergijo med nastopajočimi in poslušalci.

Z intervenco organizatorjev Zavoda Inja Session s partnerji in vsemi nastopajoči glasbeniki, je Novo mesto dobilo nov kakovosten festival mladih, neafirmiranih in tudi afirmiranih glasbenikov. Za mlade je to priložnost, za uveljavljene pa dodatna potrditev, da delajo dobro. Odzivi publike in medijev so bili odlični, prav tako komentarji na družbenih omrežjih.

Župan je v svojem nagovoru poudaril: »Novomeško okolje generira izjemne glasbenike. Ko se vozim, pogosto na radijskih postajah slišim muziko naših glasbenikov, procentualno več kot 15 odstotkov, kar je v slovenskem merilu dober dosežek, ki dokazuje, da je novomeška glasba kakovostna. Čestitke organizatorjem za izveden 1. festival nove novomeške glasbe.«

Vsekakor so glasbeniki, ki so nastopili, v svojem izrazu samosvoji, ustvarjalni in tudi drzni. Zato je še posebej dragocen kreativen naboj ustvarjalcev, ki ustvarjajo nov svet, ki ne pozna meja, ki ruši tabuje in omejitve v simbolnem smislu. Organizatorji Zavod Inja Music Session s partnerji in glasbeniki so dokazali, da se kljub strogim pravilom NIJZ, lahko premikajo meje, ki nam jih narekuje današnji čas. Temu v prid gre argument, da je tudi inšpekcijski nadzor, ki so ga organizatorji bili deležni, potekal brez kakršnekoli pripombe na organizacijo in izvedbo festivalskih dogodkov.

V okviru tematskega leta in 100. obletnici novomeške pomladi smo dobili kakovosten, v slovenskem merilu unikaten 1. festival nove novomeške glasbe. In kot organizatorji napovedujejo, bodo nadaljevali kot bienalni festival, vmes pa bo festival namenjen vsem slovenskim mladim glasbenikom, kantavtorjem in skupinam.

2020-09-18-19-27-19-035

Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

Fotografiji: Alen Orlič

nazaj