Uro___Weinberger__Holiday_Inn__2020__olje_in_akril_na_platnu__150_5_x_190_cm.jpg

Otvoritev razstave Uroša Weinbergerja z naslovom Projectories

datum: 09. 09. 2020

V sklopu 100. obletnice novomeške pomladi se v Galeriji Simulaker z novimi deli predstavlja akademski slikar Uroš Weinberger. Zanj so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti. Čeprav se umetnik poslužuje tehnike slikanja z oljnimi barvami, je izhodišče za njegovo delo digitalni kolaž, pri katerem uporabi podobe, najdene na spletu in drugod. Otvoritev razstave bo v četrtek, 17. septembra ob 20. uri.



Na pričujoči razstavi bodo na ogled umetnikova dela, ki so nastala med letoma 2019 in 2020. Za razumevanje umetniških del Uroša Weinbergerja je po besedah organizatorja iz Galerije Simulaker pomembno razumevanje umetnika. "Čeprav se slikarstvo kategorizira kot likovna umetnost [fine art], je v njegovem primeru primernejša oznaka vizualno. Weinbergerjevo delo se namreč ne začne pred belo površino slikarskega nosilca, temveč ima avtor že zastavljene množice podob, ki jih kopiči tekom ustvarjalnega procesa. Vizualni material, ki ga najde na spletu, v revijah in drugod, sestavlja v kolaže, ki predstavljajo različne simulakre podob današnje medijsko posredovane realnosti. Njegove umetnine predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja. Slike preplavljajo motivi tehnoloških naprav, ki so v današnjih časih vseprisotne, med drugim pa so tudi eden izmed vzvodov nadzora," so nam zaupali predstavniki Galerije Simulaker. 

Pokrovitelj otvoritve razstave, ki bo na ogled vse do 10. oktobra 2020, je restavracija Fink&Situla. 

V sklopu kampanje 100 let novomeške pomladi sledi v jesenskih mesecih vrsta manjših dogodkov, 26. septembra pa še osrednja prireditev. Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

logonmpom1

nazaj