Tr__ka_gora.JPG

S kajakom po Krki in Temenici, kulinarična ponudba na Trški gori, vodeni izleti z e-kolesi

datum: 08. 09. 2020

Novo mesto z okolico ponuja številne narave in kulturne danosti, ki jih domačini z veseljem izkoriščamo: dušo in telo si sprostimo med trškogorskimi vinogradi, za nabiranje kondicije na kolesu lahko izbiramo med prijaznimi okoliškimi griči ali strmimi klanci na Gorjancih, vroče dni pa hladi reka Krka, po kateri drsi vse več kanujev, supov, kajakov in drugih plovil. Da bodo doživetja še bolj polna in da bodo dolenjske naravne lepote in kulinarične dobrote pritegnile tudi obiskovalce od drugod, smo na Mestni občini Novo mesto pripravili javni poziv za sofinanciranje novih turističnih produktov, na katerem smo izbrali štiri ponudnike, ki jim bo občina dve leti pomagala s sredstvi za nove zaposlitve v turizmu in pri materialnih stroških.

Spoznajmo Trško goro z Vinsko kletjo Colnar

Vinska klet Colnar, ki domuje v samem srcu Trške gore, na Črešnjicah, je z odlično kuhinjo, predvsem pa s svojimi vrhunskimi vini že dobro znano ime, ki pritegne številne goste. Doslej se je bilo potrebno na vinske degustacije, ogled vinske kleti in pogostitve vnaprej naročiti, v okviru novega turističnega produkta pa so obiskovalci brez predhodnega naročila v vinski kleti dobrodošli vsak petek in soboto od 11. do 21. ure.

Ker želijo Colnarjevi obiskovalcem omogočiti celovito izkušnjo zidaniškega turizma, ki vključuje ogled vinogradov in uživanje v neokrnjeni naravi vinskih goric, obenem pa tudi možnost degustacije trškogorske vinske ponudbe, jedačo in prenočevanje, so združili moči z različnimi ponudniki. Tako poleg vodenih degustacij vin v Zidanici Colnar v sodelovanju z Rideme e-bikes ponujajo še nekajurni, enodnevni ali večdnevni najem e-koles,  ki omogoča udoben obisk znamenitosti Trške gore in okolice, okušanje pristne domače hrane (zajtrk, kosilo, večerja) in spanje v gostilni Pugelj ter doživetje spanja v zidanici v sodelovanju z Zidanico Rataj in Zidanico Luštek.    

Več informacij: https://www.colnar.si/, info@colnar.si, 031 288 724.

2020 09 01 Colnar

Na izletih na Trško goro se bomo lahko okrepčali tudi v Odprtih zidanicah   

Med konci tedna, pa tudi sicer je Trška gora polna pohodnikov in kolesarjev, ki pa do sedaj niso imeli možnosti, da se naj tej priljubljeni izletniški točki tudi nenapovedano okrepčajo. Poleg Vinske kleti Colnar, ki je po novem redno odprta ob petkih in sobotah, bo v sklopu turističnega produkta »Odprte zidanice«, nad katerim bdi Društvo vinogradnikov Trška gora vrata, vrata odprlo tudi deset drugih zidnic in vinotočev, v katerih bodo trškogorski vinogradniki ponujali svoje kulinarične dobrote. Vsako soboto in nedeljo od 9. do 19. ure bodo obiskovalci v zidanicah, ki bodo tisti konec tedna dežurne, lahko poskusili cviček in druga trškogorska vina ter  preverili, pri katerem vinogradniku se dobi najboljši prigrizek. Za organizirane skupine lahko Društvo vinogradnikov Trška gora organizira tudi vodene pohode po Slakovi poti, ki vključuje tudi degustacije zidaniških pridelkov.  

Več informacij: http://www.trskagora.si/, dv.trskagora@gmail.com,  040 650 051.

hram-36

Od učenja  prvih zamahov v kajaku do safarija na Temenici

»S kajakom po zeleni reki« je produkt Turistične agencije Green Adventure, namenjen ljubiteljem veslanja v neokrnjeni naravi in omogoča tri programe: enourno učenje osnov veslanja v kajaku na območju plovbne poti reke Krke v središču Novega mesta (izhodišče pri gostinskem lokalu Beach bar Loca), uro in pol trajajoč voden veslaški izlet po spodnjem toku reke Temenice do izliva v reko Krko in triurni voden veslaški izlet po Temenici in Krki do središča Novega mesta. Če se je marsikdo že hladil na, ob ali v reki Krki, pa veslanje po skrivnostni, slikoviti, atraktivni reki Temenici omogoča širši javnosti nedostopna odkritja nedaleč stran od prestolnice Dolenjske, obenem pa je reka za veslače varna in idealna za izlete manjših skupin. V skupini je lahko največ 6 oseb, veslanje v kajakih pa je primerno praktično za vsakogar od 15. leta starosti dalje, ki želi zadovoljiti potrebo gibanju in doživetju s kančkom adrenalina. 

Program je ob ugodnih razmerah in predhodni rezervaciji izvedljiv v času od aprila do septembra, za prave avanturiste pa tudi v nočnem in zimskem času, če razmere na reki zadoščajo vsem varnostnim pogojem.  

Več informacij: https://www.green-adventure.eu/, info@green-adventure.eu;  069 907 937.

IMG_4360

Z e-kolesi na avtentično spoznavanje Dolenjske   

V Turistično informacijskem centru (TIC) v Novem mestu (Glavni trg 11) lahko po novem najamete e-kolesa Rideme, ki omogočajo raziskovanje razglednih dolenjskih hribov tudi tistim z manj kolesarske kondicije, a željnim avtentičnih doživetij v naravi. Vodeni kolesarski izleti, ki jih ponuja ekipa Rideme združujejo avanturistični duh, rekreativno kolesarjenje in odlično lokalno hrano. Poleg najema kolesa za samostojno raziskovanje lahko izbirate med štiriurno turo po Novem mestu, celodnevnimi turami po Otočcu in Trški gori ali Gorjancih, ali pa se usmerite izven meja občine proti Gačam, Kočevskemu Rogu in Beli krajini. V ponudbi Rideme so tudi individualno prilagojeni večdnevni kolesarski programi za zaključene skupine. Vsekakor pa med kolesarjenjem ne boste lačni in vam ne bo dolgčas, saj tako nekajurne kot tudi večdnevne ture vključujejo degustacije, kosila in večerje v znanih dolenjskih kulinaričnih postojankah, kolesarski izlet pa popestrijo aktivnosti kot so supanje, jahanje, golf, joga in druga doživetja po izboru udeležencev.

Najem koles na TIC-u je možen v delovnem času TIC-a (poleti od ponedeljka do petka od 8. do 19. ure, ob sobotah od 9. do 15. ure in ob nedeljah od 9. do 13. ure; pozimi od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, ob sobotah od 9. do 13. ure).

Naročila za vodene ture in večje skupine so možne cel teden od 8. do 19.ure.

Več informacij: luka@rideme.me, 031 568  962 ali tic@novomesto.si, 07 39 39 263.

Kolesarji na makedamski poti.

 

Fotografije: Arhiv ponudnikov turističnih produktov

nazaj