NMpomlad_Evabilo.png

Mladi, neznani, avantgardni

datum: 28. 08. 2020

V Dolenjskem muzeju bo od danes dalje na ogled razstava z naslovom Mladi neznani avantgardni, ki sodi v sklop dogodkov, s katerimi v Mestni občini Novo mesto obeležujemo 100-letnico novomeške pomladi. Je uvodna ter spremljevalna razstava osrednji razstavi z naslovom Let novomeške pomladi, ki bo v Galeriji muzeja odprta prav na dan obletnice, 26. septembra 2020.

Gre za prvo razstavo o tej tematiki, ki je zasnovana kot zgodovinska, saj so predstavljene življenjske zgodbe vseh udeležencev na 1. pokrajinski umetniški razstavi v Novem mestu leta 1920 ter njihova vloga pri sooblikovanju tega dogodka. Akterji novomeške pomladi so bili Božidar Jakac, Miran Jarc, Anton Podbevšek, Marij Kogoj, Marjan Mušič, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, France Zupan, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec. Zapisi so dopolnjeni s fotografskim in predmetnim gradivom (literarnimi, likovnimi in glasbenimi deli).

Na razstavi je na kratko opisana tudi celotna enodnevna prireditev, ki je potekala 26. septembra 1920. leta in je združevala slikarsko razstavo ter glasbeni in literarni večer. Omenjeni dogodki so se zvrstili na treh lokacijah – v Windischerjevem salonu, na gradu Kamen ter v Narodnem domu. Pri tem so podana tudi zgodovinska dejstva o življenju v Novem mestu v tistem času, vključno z informacijami o delovanju mladine na tedaj kulturno - umetnostnem področju.

Razstavljeno gradivo izhaja iz zbirk Dolenjskega muzeja in številnih slovenskih institucij. Predmete in slikovno gradivo so muzeju posodili tudi potomci in sorodniki akterjev.

Avtorice razstave so: zgodovinarki Majda Pungerčar in Marjeta Bregar ter umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan Štukelj. Razstavo je oblikovala Maja Rudolf Markovič.

Razstava v Mali dvorani Dolenjskega muzeja bo na ogled do 8. februarja 2021.

V sklopu kampanje 100 let novomeške pomladi sledi v jesenskih mesecih vrsta manjših dogodkov, 26. septembra pa še osrednja prireditev. Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

logonmpom1

 

nazaj