20200826_091525.jpg

Machova učna pot se poteguje za naziv najboljše slovenske tematske poti

datum: 26. 08. 2020

Machova učna pot, tematska pot poimenovana po družini svetovno znanega matematika, fizika in filozofa Ernesta Macha, konkurira tematskim potem prijavljenim na tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020. Pot, ki se krožno vije po gozdovih okoli Machovega hriba, si je danes ogledala komisija Turistične zveze Slovenije, ki bo v prihodnjih mesecih odločala o zmagovalcu. Marjan Hren, predsednik društva Machova dediščina pod Gorjanci, ki sijajno upravlja s potjo, je komisijo nagovoril in jim predstavil požrtvovalno delo društva, v katerega je vključeno tudi reševanje nočnih metuljev jamamajev.

Machova zapuščina v Malem Slatniku živi skozi društvo Machova dediščina pod Gorjanci, ki je pod vodstvom predsednika Marjana Hrena, zasnovalo Machovo učno pot. Pot, ki je dolga 9069 m, vodi mimo studencev po brveh in gozdnih poteh od Malega do Velikega Slatnika ter krožno nazaj. Ob sprehodu po poti, še posebej če to spremlja doživeto vodenje predstavnikov društva, sprehajalec spozna delo Ernesta Macha in njegov velik uspeh, vzgojitev sviloprejke jamamaja, veliko točk na poti pa skriva tudi pravljične zgodbe. Velika vsebinska širina poti je še en razlog, da je bila pot nominirana med najboljše slovenske tematske poti in da privablja vse več pohodnikov.  

Uspešen primer vzpostavitve tematske poti, ki je bil kot takšen prepoznan tudi v tujini, in prizadevno delovanje društva Machovega dediščina pod Gorjanci se je pokazalo tudi v preteklih dneh, ko se je društvo odzvalo na klic deklice Mine iz Ivančne Gorice. Ta je namreč našla nočnega metulja jamamaja. Poškodoval ga je maček in v želji, da bi mu pomagala, se je obrnila na Marjana Hrena, ki je skupaj z Jindrichom Husakom ugotovil, da je metulj ženskega spola in da je ravno izlegel jajčeca. Metulja in 48 izleženih jajčec, ki jih bodo ob pravem času vrnili v naravo, sta odnesla, Mino pa povabila na ogled Machove učne poti.

Več informacij o Machovi učni poti najdete na spletni strani društva, celotno zgodbo o reševanju metulja pa lahko preberete v priponki.

Reševanje metulja Yamamaja.pdf

20200826_083844

DSC_3684

20200826_103205

nazaj