Podpis_Andrijaniceva.jpg

Kmalu urejen del Andrijaničeve ceste, ki bo omogočal varno pot v šolo

datum: 21. 08. 2020

Župan Gregor Macedoni in direktor podjetja KOP Brežice d.d., Dejan Bibič sta danes podpisala pogodbo za ureditev križišča med Cesto brigad in Andrijaničevo cesto. Gre za preureditev križišča ter ureditev severnega dela Ceste brigad, pri čemer se na Andrijaničevi cesti, ki spada med državne ceste izvede prometni - ločilni otok, s funkcijo umirjanja prometa. Vrednost investicije znaša nekaj več kot 215.000 evrov z DDV, gradnja pa naj bi se zaključila do 30. novembra letos.

Kot je na podpisu pogodbe povedal župan Gregor Macedoni, želijo z ureditvijo prometa v križišču med Andrijaničevo cesto in Cesto brigad izboljšati varnost pešcev in kolesarjev ter zmanjšati obseg motornega prometa v tej stanovanjski soseski. »Priključek Ceste brigad na Andrijaničevo cesto je ta trenutek preozek in prometno neustrezen, prebivalcem naselja, ki se s Ceste brigad priključijo na Andrijaničevo cesto, ni omogočeno hoditi po peščevih površinah, temveč samo po kolesarski stezi, kar bo ena ključnih zadev pri projektu. Predvsem si želimo, da so ob Cesti brigad urejene tudi šolske peš poti, saj želimo otrokom, ki hodijo v Osnovno šolo Bršljin, zagotoviti varno pot v šolo,« je podaril župan Gregor Macedoni.

Po zaključenem projektu bo spremenjen prometni režim na Andrijaničevi cesti, pri čemer bo ukinjeno levo zavijanje v smeri proti Osnovni šoli Bršljin. Predvidena je tudi razširitev površin, ki so sedaj namenjene samo kolesarjem ob Andrijaničevi cesti na desni strani do priključka Ceste brigad. Na tem odseku bo mešana površina za kolesarje in pešce, za vzpostavitev peš in kolesarskih površin ob Andrijaničevi cesti pa je predvidena tudi protihrupna ograja v dolžini 50 metrov. Na omenjenem območju so obstoječi komunalni in telekomunikacijski vodi, ki se jih s predvidenim posegom zaščiti oziroma prestavi. Predvidena je tudi CR in odvodnjavanje. Na severnem delu Ceste brigad se bodo na novo uredile peščeve in kolesarske površine, ter uredila cesta in javna razsvetljava.

Kot je povedal direktor podjetja Kop Brežice Dejan Bibič, s projektom nadaljujejo celovito prenovo cestišča, po kateri bo Cesta brigad enosmerna v smeri proti Andrijaničevi cesti (možen izvoz desno in levo), na omenjeni ulici pa bo urejena tudi dvosmerna kolesarska steza. Na križišču z Andrijaničevo bodo zaradi potreb bližnjih gospodarskih objektov omogočili dovoz (desno zavijanje iz Andrijaničeve ceste) za prva objekta na levi in desni strani Ceste brigad, kar je tudi dolgoletna želja tamkajšnjih prebivalcev in Krajevne skupnosti Bršljin.

Po končani gradnji ostaja nedokončan še kratek pas za pešce na Cesti brigad, ki ga je potrebno urediti. Mestna občina Novo mesto se bo prizadevala, da tudi na tem delu v najkrajšem možnem času zagotovi varno šolsko pot.

nazaj