IMG_20200616_100108.jpg

V Jakčevem domu že 16. Novomeški likovni dnevi

datum: 16. 06. 2020

V Novem mestu se že šestnajsto leto zapored odvijajo Novomeški likovni dnevi, ki jih je organizator Dolenjski muzej Novo mesto danes predstavil na novinarski konferenci. Projekt, katerega pokrovitelj je Mestna občina Novo mesto, je tokrat privabil sedem akademskih likovnikov, ki od včeraj dalje v Jakčevem domu ustvarjajo svoja dela. Njihove stvaritve bodo na ogled 20. junija ob 20. uri, ko bo v sklopu Poletne muzejske noči otvorjena letošnja razstava.

Projekt 16. Novomeških likovnih dni za več dni v centru mesta gosti ustvarjalce iz različnih koncev Slovenije. Tokrat se predstavljajo Nina Čelhar, Vesna Drnovšek, Zdenko Huzjan, Erik Mavrič, Borut Popenko, Vlado Stjepić in Borko Tepina, ki so se za čas likovne kolonije v večini preselili v Novo mesto in pod mentorstvom Roberta Lozarja ustvarjajo likovna dela. K spremljanju umetniškega procesa so vsak dan vse do 18. ure vabljeni tudi obiskovalci, v petek ob 17. uri pa tudi na pogovorno popoldne z naslovom Umetnik v 21. stoletju.

IMG_20200616_104907

Kurator nastajajoče razstave in vodja kolonije, Robert Lozar, je po petnajstih letih nasledil idejnega vodjo Janka Orača, želja direktorice Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasne Dokl Osolnik pa je, da bi kolonija tudi v naslednjih letih potekala uspešno kot do zdaj. K uspehu prispeva tudi dobro sodelovanje kulturne ustanove z novomeško občino, ki umetnikom omogočata odlične pogoje za delo. Podprl jih je tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki verjame, da je projekt postal že del novomeške kulturne tradicije in deluje na visoki profesionalni ravni, podobno kot so pred sto leti ustvarjali pobudniki novomeške pomladi.

IMG_20200616_102848

 

nazaj