cveto___travnik.JPG

Teden multiple skleroze

datum: 25. 05. 2020

Zadnji teden v maju obeležujemo Teden multiple skleroze. V sklopu tega tedna je tudi svetovni dan multiple skleroze (30. maj). Tema letošnjega svetovnega dne multiple skleroza je povezovanje. Trenutne razmere nam po večini omogočajo »povezovanje« le na daljavo, preko medijev.

Multipla skleroza je najpogostejša nevroimunska bolezen. Vzroka nastanka multiple skleroze še niso odkrili. Najpogosteje zbolijo osebe med 20. in 40. letom starosti. Pojavlja se v obliki nihanj med poslabšanjem in izboljšanjem. Multipla skleroza lahko povzroči različne okvare na okončinah, utrudljivost, nejasen ali dvojni vid, okvare sluha in govora, motnje občutenja, težave pri zadrževanju urina in blata ter mišično nemoč okončin, ki lahko vodi v lažjo ali težjo invalidnost. Sicer ne gre za nalezljivo bolezen, prav tako ne dedno, obstaja pa nagnjenost k tej bolezni. Med obolelimi je 70% žensk.

Obolele osebe se lahko včlanijo v Združenje multiple skleroze Slovenije, ki je razdeljeno na 16 podružnic in teritorialno pokriva celotno Slovenijo. Cilj Združenja multiple skleroze je pomagati obolelim na vseh področjih. Zelo pomembna je obnovitvena rehabilitacija, obiski članov, seminarji za mlajše obolele, razna srečanja, asistenca na domu.

V Dolenjsko podružnico je včlanjenih 164 invalidnih oseb z multiplo sklerozo s področja Bele krajine, Dolenjske in Posavja.  

Iz podružnice ob obeleževanju Tedna multiple skleroze sporočajo pozivitne misli: "Kljub bolezni, ki nas spremlja v življenju, je vsak dan lahko nekaj posebnega. Le zavedati se moramo tega!"

ptički

nazaj