vilafranca1.jpg

25 let sodelovanja s katalonskim partnerskim mestom Vilafranca del Penedès

datum: 04. 07. 2019

Osrednja proslava ob 25. obletnici partnerstva med Novim mestom in katalonskim mestom Vilafranco del Penedès, je potekala v petek, 28. junija, v Parku Rastoče knjige v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. V kulturno-umetniškem delu programa je nastopila vokalna skupina Singerca, ki deluje v okviru Glasbene šole Lipičnik. V čast obeležitve 25. obletnice partnerstva je potekalo slavnostno odkritje spominskega obeležja, ki bo v Parku Rastoče knjige ostalo kot spomin na dolgoletno sodelovanje.

 

vilafranca 8vilafranca 5

V letošnjem letu obeležujemo 25. obletnico podpisa sporazuma o partnerstvu med Mestno občino Novo mesto in katalonskim mestom Vilfranca del Penedès, ki sta ga 29. junija 1994 podpisala tedanji župan Vilafrance del Penedès Joan Aguado i Masdeu in predsednik Skupščine Občine Novo mesto Franci Koncilija. Slednji je prisostvoval tudi na osrednji slovesnosti pri Knjižnici Mirana Jarca.

vilafranca 6

vilafranca 10

V petindvajsetih letih so med mestoma potekale številne izmenjave na športnem, kulturnem in socialnem področju, ki so stkale tudi prisrčne prijateljske vezi med občani Novega mesta in Vilafrance. Pomembno vlogo pri tem uspešnem sodelovanju so imela številna novomeška športna, kulturna in glasbena društva ter posamezniki, ki so ključno prispevali k razvoju in ohranjanju odnosov med mestoma.

vilafranca 9

Podžupanji Vilafrance Meritxell Montserrat Mestres in Dolors Ruis Marrugat sta se v svojih nagovorih zahvalili za vso podoro, ki jim jo je vsa ta leta nudilo Novo mesto in izrazili željo za še trdnejše in plodnejše sodelovanje v prihodnosti. Župan Gregor Macedoni pa se je iskreno zahvalil vsem, ki so pripomogli, da je partnerstvo pred 25 leti zaživelo in ostalo vitalno do današnjih dni, ter vsem, ki skrbijo, da odnosi med mestoma živijo naprej in tkejo nove vezi.

vilafranca 3

Trenutno našim partnerskim mestom odlično sodelujemo pri projektu Turizma partneskih mest – CUT, v okviru katerega bo konec oktobra novomeška delegacija obiskala Vilafranco.

vilafranca2vilafranca 12

Foto: Jaka Ercegovčević

nazaj