Evropskit_edne_mobilnsoti.jpg

Pestre aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti

datum: 19. 09. 2018

Na Mestni občini Novo mesto tradicionalno tudi letos sodelujemo pri vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM), ki pod geslom "Združuj in učinkovito potuj« poteka od 16. do 22. septembra in spodbuja k spremembi mobilnostih navad, uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. V Novem mestu potekajo številne aktivnosti, vrhunec dogajanja pa bo v petek, 21. septembra, ko bo na Novem trgu potekal dogodek Dan brez avtomobila.

Na Mestni občini Novo mesto cel september omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi in izposojo koles na TIC-u, občane spodbujamo tudi k uporabi izposoje koles GoNM. K izvedbi aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti so se pridružile številne organizacije, zavodi in šole. Tako ponovno v tem tednu poteka projekt Pešbus, ki ga zvajamo v sodelovanju z Inštitutom za politiko prostora (IPOP) ter z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM). Vanj so vključene OŠ Center, OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Stopiče. Učenci od 1. do 5. razreda hodijo peš v šolo v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Na sprehodu se družijo z vrstniki, v spremstvu odrasle osebe pa se učijo o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostne mobilnosti. Izvedba projekta Pešbus je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

ETM 2018 - PEŠBUS

Do konca tedna se med 10. in 14. uro v križišču Rozmanove in Novega trga izvaja Parking Day. Društvo est=tika je na lokaciji na voljo za pogovor o mobilnostih navadah in izkušnjah Novomeščanov. Prirejajo številne dogodke: med drugim grafitiranje parkirnega prostora z učenci osnovne šole, delavnico tiska, delavnico zasaditve in ulični koncert. V sodelovanju z Zavodom Zora bodo v tem času gostili tudi Knjižnico pod krošnjami.

ETM 2018 - Parking Day

Pohodniško društvo Novo mesto v sredo, 19. septembra, ob 16.30 pripravlja Pohod po arheoloških poteh Novega mesta. Zbirno mesto je na zelenici pri Planetu Tuš, kjer pa se bodo v soboto, 22. septembra, zbrali tudi šolarji in se odpravili na skupni kolesarski izlet.

ETM 2018 - pohod

ETM 2018 - Kolesarski izlet za osnovnošolce

V sklopu ETM je v torek potekala tudi delavnica Ostanimo mobilni, ki starejše spodbuja k zdravemu življenju, uporabi prevozov Rudi in izposoji koles GoNM. Na Novem trgu je prejšnji teden potekal dogodek na temo osveščanja o pametni vožnji in prometni varnosti, ta petek, 21. septembra, pa bo postal prizorišče za vrhunec dogajanja v sklopu ETM, Dan brez avtomobila. Organizirali bomo brezplačen avtobusni prevoz na prizorišče za učence iz oddaljenih šol. Za otroke, učence in dijake so pripravljene številne aktivnosti, ki jih pripravljamo v sodelovanju s številnimi organizacijami in društvi. Med drugim bo potekalo tekmovanje v menjavi zračnic, seznanili se bodo z registracijo koles GoNM, spoznali bodo reševalno vozilo in postopke oživljanja, lahko se bodo sprehodili s Planinskim društvom Krka, na odru zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto in ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah DRPD NM. Potekale bodo tudi številne športne dejavnosti: tenis, namizni tenis, rokomet, odbojka in košarka. Med 6. in 15. uro bo zaradi izvedbe prireditve popolna zapora parkirnih prostorov na Novem trgu.

ETM 2018 - DAN BREZ AVTA

 

MZ_logo druglogo_MZI_malilogo_DTS_nacprog_300x162pix

Povezane novice

11. september

Preverite prometno znanje in varnost na Novem trgu

Na Mestni občini Novo mesto tudi letos s pestrim programom sodelujemo pri tradicionalni vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM), v sklopu katerega bo v četrtek, 13. septembra, od 15. ure...

več >

07. september

Evropski teden mobilnosti v Novem mestu

Na Mestni občini Novo mesto se tudi letos s pestrim programom pridružujemo tradicionalni vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM), ki nas spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih...

več >

nazaj