vodilna slika

Branki Bukovec podeljena nagrada za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture

datum: 21. 01. 2016

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je 20. januarja 2016 na na osrednji prireditvi sklada na Ljubljanskem gradu podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Branka Bukovec je v več kot štirih desetletjih delovanja pomagala pri ustanovitvi in predstavitvi dejavnosti številnih kulturnih društev, predvsem drugih narodnih skupnosti, ki živijo na širšem dolenjskem in belokranjskem območju.

Zanje je zasnovala festival Teden kultur, na katerem se društva predstavijo s kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami, dolgoročno pa festival prispeva tudi k strpnosti in medkulturnemu dialogu.

Posebno skrb namenja sodelovanju z več kot 30 slovenskimi društvi, ki delujejo na območju nekdanje Jugoslavije, in s slovenskimi organizacijami v Italiji.

Organizirala je več kot štiristo mednarodnih kulturnih izmenjav. Če bi k temu prišteli še razstave, simpozije, okrogle mize in druge dogodke, ki jih je pomagala izvesti z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki ga vodi, bi jih bilo več kot tisoč.

Pomembno pa je tudi njeno delovanje v založništvu. Spodbudila je izdajo petnajstih leposlovnih in strokovnih knjig, ki so večinoma izšle v sodelovanju s slovenskimi društvi v tujini.

Branka Bukovec je postavila trdne temelje za razvoj ljubiteljske kulture in ustvarila dobre pogoje za delovanje društev, ljubiteljskih skupin in ustvarjalnih posameznikov, zato ji je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil srebrno plaketo za dolgoletno ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi. 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

skupinska.jpg

foto bukovec.jpg

nazaj