vodilna slika

Zaključena 1. stopnja natečaja za prenovo mestnega jedra

datum: 13. 01. 2016

Mestna občina Novo mesto nadaljuje aktivnosti v okviru javnega dvostopenjskega natečaja za prenovo novomeškega mestnega jedra.

Mestna občina Novo mesto nadaljuje aktivnosti v okviru javnega dvostopenjskega natečaja za prenovo novomeškega mestnega jedra. V petek, 8. januarja 2016, je zaključila prvo stopnjo, ki bo prinesla prve ideje za ureditev obravnavanega območja. Do konca januarja bo komisija iz prispelih rešitev izbrala pet najboljših in njihove predlagatelje povabila v drugo stopnjo. Ta bo zahtevala podrobnejšo arhitekturno in likovno obdelavo idej, s poudarkom na oblikovanju tlakovanja, urbane opreme, javnih spomenikov, stalnih in začasnih prireditvenih prostorov ter načrtovanju komunalne opreme.

 

 

Mestna občina Novo mesto si nadeja, da bo preko natečaja pridobila strokovne rešitve za oblikovno ter funkcionalno prenovo osrednjih odprtih javnih površin v mestnem jedru Novega mesta, in sicer na območju Glavnega trga, Rozmanove ulice do uvoza v garažno hišo Novi trg, Kastelčeve ulice, Linhartove ulice, spodnjega dela Prešernovega trga med Kastelčevo ulico in Rozmanovo ulico ter kandijskega križišča.

 

Na prvi stopnji natečaja, ki je v fazi ocenjevanja, občina izbira predvsem osnovne ideje. Njihovi predlagatelji bodo povabljeni na drugo stopnjo, ki bo na podlagi rešitev iz prve zahtevala podrobnejšo arhitekturno in likovno ureditev odprtih javnih površin na obravnavanem območju. Natečajniki bodo morali rešitve na drugi stopnji oddati do 4. marca 2016, do 16. ure. Komisija bo nato izvedla ocenjevanje, ki bo predvidoma potekalo do sredine marca, v drugi polovici leta 2016 pa bi občina lahko pričela s prvimi aktivnostmi za izvedbo prenove.

 

Pet najboljših rešitev bo tudi denarno nagrajenih, in sicer 1. nagrada znaša 4.200 EUR, 2. nagrada 3.800 EUR in 3. nagrada 3.000 EUR. Podeljeni bosta tudi dve priznanji po 2.000 EUR. 

 

Kabinet župana

 

nazaj