vodilna slika

ETM 2014: Dan brez avtomobila

datum: 22. 09. 2014

Novomeški Glavni trg je bil spet poln obiskovalcev.

Mestna občina Novo mesto je tudi letos obeležila Evropski teden mobilnosti (ETM), ki predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu. Poteka vsako leto v času od 16. do 22. septembra. Namen akcije je spodbuditi lokalne skupnosti k promociji in uvajanju trajnostnih ukrepov na področju prometa ter povabiti občane, da preizkusijo načine prevoza (npr. s kolesom, skirojem, rolerji, rolko, mestnim avtobusom…), ki pomenijo alternativo vožnji z osebnim avtom.

Naše ulice, naše odločitve je slogan, ki je povzel osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje.

 

Osrednja in hkrati zaključna prireditev ETM-ja je bil Dan brez avtomobila, ki smo ga obeležili v ponedeljek, 22. septembra. Na glavnem trgu so se odvijale številne aktivnosti.

Dopoldne so se predvsem malčki in šolarjii preizkusili v kolesarjenju na kolesarskem poligonu, preverili svoje spretnosti in ustvarjalnost na različnih delavnicah, šolske ekipe so tekmovale v obnavljanju starih koles, obiskovalci pa so se lahko "pogovarjali" z "živimi" knjigami.

Popoldne so se obiskovalcem predstavile nevladne organizacije (preko 80  društev in zasebnih zavodov s področja kulture, socialnega varstva, mladine, športa, turizma, kulturne dediščine, civilne zaščite…), pa novomeški talenti, potekal je tudi športni bazar, znova smo obnovili nekaj starih koles, dogajanje na Glavnem trgu pa je zaokrožil še nastop skupine Kok band.

 

Nekaj utrinkov si lahko ogledate spodaj.

 

KOK 8915 splet.jpg

 

KOK 8957 splet.jpg

 

 

KOK 9080 splet.jpg

 

 

 

KOK 9696 splet.jpg

 

Foto: Foto Asja

nazaj