vodilna slika

Novinarska konferenca o poteku trase 3. razvojne osi na območju Novega mesta

datum: 04. 02. 2011

Novo mesto bo s tem pridobilo težko pričakovani obroč.

Na rotovžu je danes dopoldne potekala novinarska konferenca o osnutku državnega prostorskega načrta za državno cesto od avtoceste A2 Ljubljana - Obrežje pri Novem mestu do priključka Maline. Novo mesto bo s tem dobilo obroč, ki ga nujno potrebuje.

 

Župan Alojzij Muhič je uvodoma povedal, da je od pobude za izdelavo državnega prostorskega načrta za to cesto do danes minilo 5 let. Izrazil je zadovoljstvo, da je projekt postal prednosten na nacionalni ravni ter zagotovil, da bo mestna občina storila vse, da bo mesto čim prej dobilo predvideni obroč. Ta je pomemben tako za gospodarstvo kot tudi za povezavo z Belo krajino. Župan je še dodal, da bodo pristojni z ministrstva ter projektant pred javno razgrnitvijo, ki bo predvidoma konec februarja ali v začetku marca, predstavili traso tudi predsednikom svetov krajevnih skupnosti Mestne občine Novo mesto.

V. d. direktorja občinske uprave Borut Novak je v nadaljevanju poudaril, da je ključnega pomena za Novo mesto obroč okoli mesta ter dodal, da si bo mestna občina prizadevala, da bo tudi zahodni del obroča štiripasoven. Občanke in občane je pozval, naj počakajo na javno razgrnitev državnega prostorskega načrta, se takrat z njim temeljito seznanijo ter nato v 30-dnevnem roku podajo morebitne pripombe.

Nato je namestnik vodje Oddelka za prostor Mestne občine Novo mesto Izidor Jerala podrobneje predstavil osnutek državnega prostorskega načrta, načrtovane trase ter postopek do sprejema državnega prostorskega načrta. Ob tem je opozoril, da bo potrebno na 11-kilometrskem odseku (obroč okoli Novega mesta) odkupiti zemljišča v zasebni lasti, te postopke pa bo vodila Direkcija RS za ceste.

 

 

V. d. direktorja Borut Novak o obroču okoli Novega mesta

Župan o domnevnih civilnih iniciativah proti načrtovani trasi

Izidor Jerala o pridobitvah Novega mesta s tem projektom

Gradivo za medije

nazaj