vodilna slika

Gradnja Šmihelske ceste se nadaljuje

datum: 20. 10. 2010

Po pritožbi Direkcije za ceste se bo gradnja Šmihelske ceste nadaljevala.

Kot smo javnost že obvestili, je v četrtek, 14. 10. 2010, gradbeni inšpektor brez pravne podlage izdal ustno odločbo in zapisnik o ustavitvi del na delu gradbišča Šmihelske ceste v Novem mestu. Na omenjeni nezakoniti sklep se je Direkcija RS za ceste pritožila, inšpektor pa je na podlagi pritožbe izdal sklep o odpravi odločbe, zato se dela lahko nadaljujejo.

Direkcija RS za ceste še ocenjuje škodo, ki je nastala zaradi nezakonite ustavitve del na gradbišču, in bo tudi podala zahtevek za povrnitev škode.

Spomnimo: konec minulega tedna smo se na Mestni občini Novo mesto odzvali na informacijo, da je gradbeni inšpektor ustavil dela na Šmihelski cesti v Novem mestu, in sicer na delu, kjer se nova cesta navezuje na obstoječo. Že takrat smo pojasnili, da po zagotovilih Direkcije RS za ceste se na tem delu dela izvajajo v skladu z Zakonom o javnih cestah, po katerem se določena dela lahko izvajajo v varovalnem pasu državne ceste brez gradbenega dovoljenja. Direkcija RS za ceste je zato napovedala pritožbo na zapisnik ter tudi pritožbo na morebitno izdano odločbo inšpektorja. Po mnenju direkcije inšpektor namreč ni ugotovil dejanskega stanja na terenu in v zapisniku ni utemeljenih obrazložitev za ustavitev del.

Investicijo nove Šmihelske ceste sicer vodi Direkcija RS za ceste, vrednost projekta pa je 5 milijonov evrov - od tega 60 odstotkov sredstev zagotavlja Direkcija RS za ceste, ostalo pa Mestna občina Novo mesto.

Nova Šmihelska cesta bo pomembna pridobitev za Novo mesto. Gre za novogradnjo na odseku med Šmihelskim mostom in uvozom na Westrovo ulico (do zapornic prek železnice), na omenjenem odseku pa bo po novem tudi krožišče (med bolniško kuhinjo in Železniško postajo Kandija). Poleg sodobnega cestnega odseka bomo na tem delu zgradili še pločnike, kolesarsko stezo in novo javno razsvetljavo, uredili pa bomo tudi ostalo infrastrukturo. Na Mestni občini Novo mesto ocenjujemo, da bo promet po novi cestni povezavi stekel še jeseni.

 

 

nazaj