vodilna slika

Novo mesto bo ovila pomlad

datum: 25. 09. 2010

V dolenjski prestolnici bo jutri vnovič kulturna pomlad.

Novo mesto bo jutri v znamenju 90-letnice novomeške pomladi.  V počastitev tega izjemnega umetniškega fenomena se bodo čez dan vrstili različni kulturni dogodki.

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca bo ob 11. uri t. i. matineja z uglednimi teoretiki, ki bodo na strokovni ravni predstavili fenomen novomeške pomladi v širšem evropskem kontekstu. Pod strokovnim vodstvom Majde Pungerčar iz Dolenjskega muzeja bo nato ob 15. uri vodeni ogled Novega mesta po točkah novomeške pomladi. Zborno mesto bo pri gradu Kamen. Dogajanje se bo nadaljevalo v Galeriji Simulaker, kjer bo ob 17. uri odprtje fotografske razstave Bojana Radoviča, Boštjana Puclja in Boruta Peterlina. V Dolenjskem muzeju pa bodo ob 18. uri odprli razstavo skupine Irwin z naslovom Država v času. Vrhunec praznovanja bo slovesnost v režiji Matjaža Bergerja, poimenovana Novomeška pomlad, ki se bo zgodila pred Knjižnico Mirana Jarca ob 20. uri.

Obeležitev 90-letnice tega kulturnega fenomena je sicer pripravila projekta skupina, katere predsednik je dr. Lev Kreft. Tako imenovano Projektno skupino za pripravo in izvedbo projekta Novomeška pomlad 2010 pa je zaradi pomena novomeške pomladi v zgodovini razvoja sodobnih umetniških praks, katere središče je bilo prav Novo mesto, imenoval župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič. Spomnimo: 26. septembra leta 1920 je namreč skupina mladih novomeških umetnikov pod varuštvom in s podporo Riharda Jakopiča izpeljala umetniški dan, ki je po intenzivnosti in drugačnosti, čistosti in nekonvencionalnosti presegel okvire tedanje slovenske umetnosti.

nazaj